Specijalna bolnica Sv. Katarina provodit će inovativno farmakogenomsko testiranje – Kujundžić: “Danas još jednom svjedočimo hrvatskoj izvrsnosti u zdravstvu”

Specijalna bolnica Sv. Katarina provodit će inovativno farmakogenomsko testiranje – Kujundžić: “Danas još jednom svjedočimo hrvatskoj izvrsnosti u zdravstvu”

Specijalna bolnica Sv. Katarina i američka korporacija OneOme, koju je osnovala vodeća američka klinika Mayo Clinic, počinju sa strateškim partnerstvom u provedbi inovativnog farmakogenomskog testiranja pacijenata, kojem je cilj smanjiti štetne učinke lijekova, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

U SAD-u više od dva milijuna hospitaliziranih bolesnika nakon uzimanja lijekova imaju ozbiljne štetne i neželjene učinke od lijekova, dok njih 128.000 zbog toga i umre, a zdravstveni sustav izdvaja 136 milijardi dolara godišnje kako bi se sanirali štetni učinci lijekova.

Zagreb: OneOme i bolnica Sv. Katarina uvode inovativni koncept farmakogenomskog testiranja 15.10.2018., Zagreb – Konferencija za novinare povodom uvodjenja inovativnog koncepta farmakogenomskog testiranja u Europi koje su predstavile americka korporacija OneOme i Specijalna bolnica Sv. Katarina. Dragan Primorac.
Photo: Igor Soban/PIXSELL


Propisivanje lijekova sukladno genskom profilu pojedinca znatno smanjuje vjerojatnost pojave štetnih i neželjenih učinaka, istodobno smanjujući vjerojatnost predoziranja u odnosu na tipičnu situaciju, kada se lijek propisuje sukladno bolesnikovoj tjelesnoj težini i starosti.

Stoga će farmakogenomika postati nezamjenjiva u izboru najboljeg mogućeg lijeka, kao i njegove doze, istodobno umanjujući rizik popratnih pojava, predoziranja i nepovoljnih posljedica interakcije lijekova, istaknuto je na konferenciji.

Farmakogenomski test, kojim se analizira 27 gena i 111 pripadajućih polimorfizama odgovornih za metabolizam 350 lijekova, imat će utjecaja na postojeće paradigme zdravstvene skrbi, te je ključan za goleme uštede u zdravstvenom sustavu.

U Sv. Katarini takva će se testiranja provoditi za cijelu Europu, a pojedinačno testiranje, čiji su rezultati gotovi za 5-6 dana, stoji nešto manje od 5000 kuna.

Zagreb: OneOme i bolnica Sv. Katarina uvode inovativni koncept farmakogenomskog testiranja 15.10.2018., Zagreb – Konferencija za novinare povodom uvodjenja inovativnog koncepta farmakogenomskog testiranja u Europi koje su predstavile americka korporacija OneOme i Specijalna bolnica Sv. Katarina.
Photo: Igor Soban/PIXSELL


“U sustav farmakogenomskog testiranja, koji pokrećemo u suradnji s našim američkim kolegama uložene su godine rada i golema financijska sredstva i danas predstavlja najsofisticiraniji oblik farmakogenomskog testiranja u svijetu. Uvođenje takvog oblika farmakogenomskog testiranja na području Europe, još jednom će Hrvatsku pozicionirati u sam vrh izvrsnosti u području znanosti i zdravstva”, istaknuo je Dragan Primorac, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice Sv. Katarina.

Na konferenciji za novinare sudelovao je i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je to ocijenio još jednim velikim iskorakom u hrvatskom zdravstvu.

“Svjedočimo povijesnom iskoraku implementacije inovativnog farmakogenomskog testa, koji je razvijen u suradnji s Mayo Clinic, i čini me ponosnim da primjena ovog testa koji istodobno pokriva 27 gena odgovornih za metabolizam više od 360 lijekova ide iz Hrvatske prema cijeloj Europi. Danas još jednom svjedočimo hrvatskoj izvrsnosti u zdravstvu”, rekao je Kujundžić. (Hina)

Foto/Igor Soban/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI