Španjolski premijer Pedro Sanchez za prepuštanje mjesta predsjednika Europske komisije EPP-u

Španjolski premijer Pedro Sanchez za prepuštanje mjesta predsjednika Europske komisije EPP-u

Španjolski socijaldemokratski premijer rekao je u petak kako je spreman prihvatiti da Europska pučka stranka (EPP) preuzme predsjedanje Europskom komisijom tijekom idućih pet godina.

“Ne odustajemo od predsjedništva Komisije, no ako to nije Frans Timmermans, onda predsjednik može biti iz EPP-a”, rekao je premijer Pedro Sanchez na novinskoj konferenciji smjerajući na socijaldemokratskog kandidata.

Sanchez je kazao kako niti jedan od triju vodećih kandidata za glavne dužnosti EU-a ne može okupiti većinu među europskim liderima te kako je potrebno predložiti nova imena.

“Trebamo početi ispočetka”, rekao je Sanchez, član saveza socijalista i demokrata nakon dvodnevnog sastanka na vrhu u Bruxellesu.

Pregovori europskih čelnika nastavit će se na sastanku G-20 u Japanu te na europskom sastanku na vrhu u Bruxellesu sljedeće nedjelje.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u petak je u Bruxellesu rekao da se pregovori nastavljaju kako bi se osiguralo “pojavljivanje novih imena” kandidata.

Čelnici zemalja članica nisu u četvrtak uspjeli postići dogovor o raspodjeli dužnosti na najvišim institucijama EU-a i ponovno će pokušati na izvanrednom summitu 30. lipnja.

Nakon višesatne rasprave tijekom radne večere, čelnici 28 zemalja Europske unije, koji su se okupili na dvodnevnom summitu, nisu uspjeli postići dogovor te su zakazali novi summit za desetak dana, neposredno prije prve plenarne sjednice novog saziva Europskog parlamenta.

Europsko vijeće, najviše političko tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, po Lisabonskom ugovoru predlaže predsjednika Europske komisije, a Europski parlament ga potvrđuje. U Europskom vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu nadpolovična.

Nakon europskih izbora europski pučani i socijaldemokrati ostali i dalje najjače stranke u Europskom parlamentu, ali više nemaju većinu i moraju ići u koaliciju s drugim proeuropskim strankama, liberalima i zelenim.

Najprije treba postići dogovor oko imena novog predsjednika Komisije, ali s obzirom na to da se pri izboru novih čelnika mora voditi računa o političkoj, zemljopisnoj, demografskoj i spolnoj ravnoteži, odluka se mora donijeti u paketu koji osim predsjednika Komisije, uključuje predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Parlamenta, visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku koji je ujedno i potpredsjednik Komisije te predsjednika Europske središnje banke.

Kandidat europskih pučana za predsjednika Komisije je njemački demokršćanin Manfred Weber,  kandidat socijalista je Nizozemac Frans Timmermans, a liberalna skupina, koja je prije nekoliko dana promijenila ime u “Obnovimo Europu” najčešće spominje Dankinju Margrethe Vestager kao svoju kandidatkinju.

Osim samih imenovanja u pitanju je i sam koncept vodećeg kandidata “spitzenkandidata” po kojem europske političke stranke prije izbora za Europski parlament ističu svoje kandidate za predsjednika Komisije, a onda onaj kandidat koji uspije okupiti većinu u Europskom parlamentu postaje predsjednikom. Tom se konceptu najviše protivi francuski predsjednik Emmanuel Macron. (Hina)

Foto: Pedro Sanchez /Twitter/EU

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI