U Spaladium areni otvorena 5. ASDA – najveća vojna izložba i konferencija do sada

U Spaladium areni otvorena 5. ASDA – najveća vojna izložba i konferencija do sada

Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ASDA 2019. otvorena je u srijedu u splitskoj Spaladium areni, a posjetitelji će tijekom trodnevnog trajanja moći vidjeti proizvode vojne industrije 185 izlagača iz 26 država.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako je ovogodišnja, peta u nizu ASDA do sada najveća po broju izlagača, država sudionika i delegacija koje su stigle na izložbu i konferenciju.

“ASDA se do sada potvrdila kao prvorazredni poslovni događaj – mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama”, poručio je Krstičević, koji je na ovoj manifestaciji i izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

Ustvrdio je kako je ovaj sajam prilika i za razvijanje te jačanje suradnje sa savezničkim i partnerskim zemljama i tvrtkama, napominjući da je Hrvatska već deset godina članica NATO-a, čime je bitno unaprjeđena sigurnost građana.

Krstičević: Svijet se brzo mijenja, ne smijemo se opustiti

“Međutim, svijet se brzo mijenja, razvijaju se novi centri vojne i političke moći koji bi u agresivnoj promociji vlastitih interesa mogli utjecati na nas i na naš način života. Stoga se ne smijemo opustiti već moramo angažirati naše najveće potencijale, osloboditi inovativnost i razvijati nova rješenja kako bi bili ispred onih koji razvijaju potencijal da nas ugroze,” rekao je Krstičević.

ASDA-u smatra izvrsnom prilikom za dodatnu međunarodnu promociju i afirmaciju hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme. “Bez jake obrambene industrije nema niti jake Hrvatske vojske”, poručio je i dodao da bez sigurnosti i stabilnosti nema ni perspektive niti gospodarskog rasta.

“Svjetska i hrvatska obrambena industrija danas se nalazi pred novim razvojnim izazovima. Iskustva stranih tvrtki prisutnih na ovogodišnjoj ASDA-i trebaju biti vodilja našim tvrtkama kako još dodatno oplemeniti hrvatsku obrambenu industriju”, ustvrdio je Krstičević, koji očekuje nove projekte hrvatske obrambene industrije koji će dodatno ojačati Hrvatsku vojsku.

ASDA se u Splitu održava pod pokroviteljstvom Vlade, a organizator je američka tvrtka TNT Production Inc., koja je specijalizirana za takve sajmove. Direktor te tvrtke Justin Web u svom je govoru također naglasio kako je ovogodišnja ASDA do sada najveća. “Na ovogodišnjoj ASDA-i nazočna su izaslanstva iz 34 zemlje Jugoistočne Europe, Zapadne Europe, Euroazije, Azije, Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i SAD-a”, kazao je Web.

Zahvalio je hrvatskoj Vladi kao pokrovitelju na potpori koju pruža u organizaciji sajma, te svim hrvatskim državnim tijelima, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Gradu Splitu. “Organizacija ovako zahtjevnog međunarodnog događaja bez vaše pomoći bila bi nemoguća,” poručio je Web.

I izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović Zrinko Petener istaknuo je kako je ASDA izvrsna prilika hrvatskoj obrambenoj industriji da se još bolje predstavi na globalnom tržištu.

Petener: Definirati nove, još uspješnije razvojne smjerove obrambene industrije

“Vjerujem da će ova izložba pomoći u definiranju novih, još uspješnijih razvojnih smjerova industrije, područja istraživanja i inovacija koje će vam omogućiti zadržavanju postojećih i osvajanje novih tržišta”, kazao je Petener. Uvjeren je da samo izravnim povezivanjem, svojevrsnim javno-privatnim partnerstvom u razvoju obrambenih sposobnosti, možemo odgovoriti sigurnosnim izazovima sadašnjosti i budućnosti.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban naglasio je kako je održavanje ASDA-e u Splitu od iznimne važnosti za turističku sezonu, jer doprinosi sigurnosti turista, dok je gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo kako ta manifestacija pokazuje da se u Splitu mogu održavati događaji po najvišim organizacijskim standardima.

Po završetku ceremonije otvaranja ASDA-e 2019, Krstičević, Web i američki veleposlanik u RH Robert Kohorst potpisali su protokol po kojem će se i ubuduće nastaviti odražavati ova vojna manifestacija u Splitu. Za goste je potom upriličena demonstracija združenih sposobnosti, odnosno vojna vježba. (Hina)

Foto/MORH/J.Kopi/Video/MORH/HINA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI