SpaceX: NASA-ini astronauti opisali povratak na Zemlju

SpaceX: NASA-ini astronauti opisali povratak na Zemlju

Astronauti Bob Behnken (50) i Doug Hurley (53) opisali su u utorak tutnjavu, vrućinu i udare koje su u nedjelju iskusili na povratku iz svemira na letjelici Crew Dragon ističući da je sve prošlo prema očekivanjima.

Behnken je slikovito opisao kako su oblaci letjeli pokraj njihova prozora a osjećao se kao da je netko udarao “leđa sjedalice palicom za bejzbol”.

NASA-ini astronauti Hurley i Behnken kazali su da je letjelica ispunila sva očekivanja.

U more su se padobranima spustili u Meksičkom zaljevu čime je završen prvi komercijalni let s posadom za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

“Dok smo se spuštali kroz atmosferu osobno sam bio iznenađen kako se sve odvijalo. Činilo se da je prošlo nekoliko minuta do dovršetka izgaranja, a već smo mogli pogledati kroz prozore i vidjeti kako jurimo pokraj oblaka”, kazao je na konferenciji za novinare u svemirskom centru Johnson u Houstonu.

“Kad smo se još malo spustili u atmosferu Dragon je stvarno oživio. Pokrenuli su se potisnici i usmjerio nas je na pravi put. Atmosfera je počela proizvoditi zvukove, mogli ste čuti vani tutnjavu i dok je letjelica uspostavljala kontrolu mogli ste to osjetiti na vlastitu tijelu”.

“Mogli smo osjetiti kotrljanje i udarce, sve te male pokrete osjetili smo u letjelici”.

Dok se letjelica spuštala kroz atmosferu tutnjava je rasla i potisnici su se trajno uključili. “Čuo sam neke zvukove, ali nije zvučalo kao stroj nego kao životinja”, kazao je Behnken.

Tijekom povratka na Zemlju kapsula se morala odvojiti od trupa koji sadrži solarne panele i uređaje za toplinu.

Behnken je kazao da je sve te faze odvajanja sve do otvaranja padobrana doživio kao udarce u leđa sjedalice bejzbol palicom. Kod odvajanja trupa bilo je blago ali je bio vrlo jaki trzaj kod otvaranja padobrana.

Behnken je opisao i kako je osjetio vrućinu u kapsuli.

S prolaskom kapsule kroz atmosferu trenje je palilo zaštitni omotač razvijajući temperaturu od gotovo 2000 stupnjeva Celzija dok je letjelica usporavala na brzinu od 563 kilomatara na sat.

Na toj brzini otvoreni su prvi padobrani što je naglo usporilo letjelicu koja je na kraju sletjela u more brzinom od 20-ak kilometara na sat.

NASA je  prepustila prijevoz astronauta na i iz ISS-a privatnim tvrtkama SpaceX i Boeing.

Od umirovljenja space shuttlea 2011. SAD nema letjelicu koja ih može lansirati s vlastita tla, pa je od tada plaćala milijune dolara Rusiji za prijevoz raketama Sojuz.

Na posljednjoj misiji shuttlea 2011. američki astronauti ostavili su na ISS-u američku zastavu s namjerom da je vrati posada koja to prva učini na američkoj letjelici.

Devet godina kasnije to su učinili Hurley i Behnken. (Hina)

Foto: NASA

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI