Novi prijedlog smanjenja plaća u zagrebačkoj gradskoj upravi-Pavičić-Vukičević: “Smatram da moramo od sebe krenuti”

Novi prijedlog smanjenja plaća u zagrebačkoj gradskoj upravi-Pavičić-Vukičević: “Smatram da moramo od sebe krenuti”

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputit će na sljedeću sjednicu zagrebačke Gradske skupštine novi prijedlog smanjenja plaća između 8,07 do 8,84 posto pročelnicima i savjetnicima gradonačelnika i predsjednika Gradske skupštine, najavila je u četvrtak zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i potvrdila novinarima da je to uvod za smanjenje plaća svima koji su na plaći u Gradu i Zagrebačkog holdinga.

Prijedlog smanjenja plaća za one s najvišim koeficijentima uputit će na skupštinsku sjednicu u veljači, rekla je Pavičić Vukičević na konferenciji za novinare Kluba gradskih zastupnika Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti, Zelene liste i Narodne stranke – Reformista, održanoj danas u Gradskoj skupštini.

“Da, a smatramo da moramo od sebe krenuti”, rekla je odgovarajući na pitanje je li to uvod u smanjenje plaća i ostalima u gradskoj upravi.

Prijedlog je da se pročelniku koeficijent 5,54 smanji na 5,05, što je smanjenje od 8,84 posto bruto plaće. Koeficijenti savjetnika smanjili bi se s 4,82 na 4,4, što je smanjenje od 8,71 posto; s 4,46 na 4,1, što je smanjenje od 8,07 posto.

Poručila je kako se nada da će sad dobiti podršku gradskih zastupnika. Za prvotni prijedlog smanjenja od 10 posto tu podršku na sjednici 30. siječnja nisu dobili, koalicijski partneri bili su suzdržani, a opozicijski klubovi bili su protiv. Rekla je da bi podrškom prijedlogu pokazali kakvo je stanje u gradskom proračunu i sudjelovali, barem simbolično, u podnošenju teškoća hrvatskog gospodarstva.

Taj prijedlog nije čin obijesti, već doista nužnosti, rekla je i istaknula da su s izmjenama poreza na dohodak koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. nastupile “dramatične promjene u proračunskim prihodima” Grada. Prošle je godine gradski proračun uprihodovao 500 milijuna kuna manje na osnovi poreza na dohodak, i to će se itekako vidjeti u razvojnom i investicijskom ciklusu našega grada, rekla je. Dodala je da se to tiče samo 12 gradova u Hrvatskoj, među kojima je Zagreb.

Na pitanje kako objašnjava što se često događa da njihovi koalicijski partneri glasaju suprotno od njih, Pavičić Vukičević rekla je da ne bi tome pridavala neku preveliku važnost. “Bitno je da oko bitnih stvari za grad imamo konsenzus, a uvijek će biti drugačijih pogleda na pojedine teme koje se nalaze na sjednici Gradske skupštine”, rekla je Pavičić Vukičević.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI