Načelnik istarske policije Klabot: suradnja sa slovenskom graničnom policijom dobra

Načelnik istarske policije Klabot: suradnja sa slovenskom graničnom policijom dobra

Načelnik istarske Policijske uprave Alen Klabot ocijenio je prošlogodišnju suradnju sa slovenskom graničnom policijom vrlo dobrom, ističući da se ona ponajviše očituje u borbi protiv krijumčarenja ljudi te u ilegalnim prijelazima državne granice.

“Uspješno se borimo protiv krijumčarenja ljudima pa smo tijekom prošle godine zabilježili 34 takva kaznena djela. Osim toga, tu je i migracijska kriza, koja nije toliko izražena na našem području, ali, neovisno o tome, imamo povećanje pokušaja nezakonitih prijelaza državne granice za 159 posto u odnosu prema 2017. godini”, izjavio je za Hinu načelnik istarske policije Alen Klabot. Dodao je da hrvatska policija na zelenoj granici potpuno spremna te da je “spriječenost nezakonitih prijelaza vrlo visoka i iznosi oko 80 posto”.

U vezi s nedavnim slučajem kada je ribaru iz Savudrijske vale slovenski brod oštetio četiri mreže, a 12 povukao za sobom, Klabot je rekao da su od naših ribara zaprimili nekoliko prijava. “Riječ je uglavnom o slučajevima gdje su se ribari dogovorili oko štete, a ondje gdje to nije bilo moguće zaprimljene su i kaznene prijave za oštećenje”, dodao je.

Istaknuo je da je hrvatska pomorska policija svakodnevno u Savudrijskoj vali, da štiti hrvatsku granicu i interese Republike Hrvatske, pa tako i interese hrvatskih ribara, kojima omogućuje da normalno obavljaju posao. “Što se tiče prekršaja i izdanih kazni, hrvatska je policija lani utvrdila 440 prekršaja nezakonitog prijelaza državne granice i prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu, a slovenska je policija utvrdila 273 takva prekršaja”, rekao je načelnik istarske Policijske uprave Alen Klabot. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI