Slovenija snažno uz zajedničku inicijativu za uvrštenje nuklearki u “zeleni” katalog

Slovenija snažno uz zajedničku inicijativu za uvrštenje nuklearki u “zeleni” katalog

Oko 40 posto proizvedene električne struje u Sloveniji dolazi iz nuklearke Krško, a zemlja se snažno zauzima da se nuklearne centrale uvrste u izvore “zelene” energije.

Za energetsku neovisnost nuklearna energija je od ključnog značenja. Te činjenice je svjesno sve više država Europske unije”, naveo je u utorak na svom Twitteru slovenski ministar energetike Jernej Vrtovec, čime je komentirao inicijativu skupine članica da se nuklearkama prizna status izvora “zelene” energije na putu prema klimatskoj neutralnosti.

Slovenija i Hrvatska, suvlasnica krške nuklearke, te još osam članica EU-a, potpisale su inicijativu za jače okretanje EU-a nuklearnoj energiji kao učinkovitom načinu borbe protiv klimatskih promjena i za dekarbonizaciju gospodarstva, te pozvale Europsku komisiju da nuklearke uvrsti u katalog izvora tzv. zelene energije koji bi se koristili i u budućnosti. U njemu su navedene energija sunca i vjetra i geotermalna energija, ali za sada ne i nuklearna.

Uz Hrvatsku, potpisnici zajedničke inicijative Europskoj komisiji su Bugarska, Češka, Finska, Francuska, Mađarska, Poljska, Slovačka, Slovenija i Rumunjska.

Slovenska vlada izdala je u lipnju energetsku dozvolu za planiranje i gradnju drugog bloka nuklearke Krško, što je početak dugoročnog procesa u kojemu će se za taj projekt tražiti šira društvena suglasnost, kako bi dugoročono osigurala energetsku nezavisnost i stabilnost opskrbe.

Premda je do realizacije tih planova još daleko, tome se uz neke susjedne države, posebno Austriju, protive i neke slovenske ekološke udruge.

Na tužbu triju ekoloških organizacija protiv ministarstva za okoliš i prostor, koje je podržalo dugoročnu orijentaciju na nuklearnu energiju i izdalo energetsku dozvolu za drugi blok nuklearke, u kojoj se tvrdi da je to učinjeno na nezakonit način i bez pravnog uporišta, Vrtovec je krajem prošlog tjedna kazao da žali zbog takvog poteza kojima se vladi proizvoljno postavljaju prepreke.

“Nuklearna energija je vrlo čista i pravi je element naše energetske neovisnosti”, kazao je tada Vrtovec, dodavši kako prijedlozi za odricanje nuklearne energije znače zalaganje za redukcije struje u budućnosti.

Po njegovim riječima, Slovenija ne bi imala problema s naglim rastom cijena energija, kakvi se sada pojavljuju, da je energetski neovisna, što bi postala ako se sagradi drugi blok u Krškom.

Nenaklonjenost mogućnosti gradnje druge nuklearke u Sloveniji posebno su jaka u susjednoj Austriji, gdje je stranka Zelenih članica vladajuće koalicije i gdje se često traži jači pritisak službenog Beča na Ljubljanu da se od nuklearne energije odustane.

Pri tome se nekad iznose i argumenti o navodnoj potresnoj nesigurnosti područja Krškoga, koje je, kako navode protivnici slovenske nuklearke, samo oko 120 kilometara udaljena od Graza ili Klagenfurta. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI