Božinović: “U ovom trenutku su iza Slovenaca Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze“

Božinović: “U ovom trenutku su iza Slovenaca Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze“

Hrvatska je otvorena za austrijske turiste, oni to znaju i dolaze, rekao je u petak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“U ovom trenutku su iza Slovenaca Austrijanci naši najčešći posjetitelji. Hrvatska je otvorena u tom smislu, Austrijanci to znaju i oni dolaze“, rekao je Božinović nakon videokonferencije europskih ministara unutarnjih poslova.

Austrija je ovaj tjedan ukinula sve zabrane prelaska granice sa susjednim državama osim s Italijom, a putovanja u Hrvatsku službeno još uvijek nisu odobrena. Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg najavio je da će se o tome odlučivati idući tjedan.

„Mislim da je Hrvatska toliko prepoznata, toliko atraktivna i doživljena od naših susjeda i država članica Europske unije da ne vidim što će ih spriječiti da dođu u Hrvatsku“, rekao je Božinović i dodao kako je Zagreb u bilateralnim razgovorima s Bečom.

Izvijestio je da se na videokonferenciji pokazalo da na ministarskoj razini postoji politička volja unutar EU-a da se unutarnje granice otvore u razdoblju oko 15. lipnja, no kako se i dalje moraju pratiti epidemiološke slike jer pandemija nije u istoj fazi u svim državama.

Što se tiče vanjske granice EU-a, hrvatski ministar je istaknuo da će se po tom pitanju primjenjivati koordinirani pristup „obzirom da je infekcija covida-19 vrlo intenzivna u raznim dijelovima svijeta“, no i da se uvijek može napraviti određeni izuzetak prema onim zemljama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju, posebice u bližem europskom susjedstvu. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI