Juncker sljedeći tjedan na turneji po šest zemalja zapadnog Balkana

Juncker sljedeći tjedan na turneji po šest zemalja zapadnog Balkana

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sljedeći tjedan će posjetiti šest zemalja zapadnog Balkana, a na kraju turneje u Sofiji će imati zajednički sastanak s čelnicima tih zemalja i bugarskim predsjedništvom, objavila je u četvrtak Europska komisija.

Juncker zajedno s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Federicom Mogherini i povjernikom za proširenje Johannesom Hahnom započinje svoju turneju u nedjelju, kada će posjetiti Skoplje i Tiranu. U ponedjeljak je u Beogradu, u utorak u Podgorici, a u srijedu u Sarajevu i Prištini. U četvrtak, 1. ožujka izaslanstvo EU-a odlazi u Sofiju gdje bugarski premijer organizira radni ručak na koji su pozvani čelnici svih šest zemalja.

U Komisiji ističu da će Juncker objasniti pojedinosti nove strategije proširenja EU-a na zapadni Balkan, koji za EU ima “političku i geopolitičku” važnost.

Turneje i radni ručak u Sofiji dio su priprema za summit čelnika EU-a i zemalja zapadnog Balkana koji će se glavnom gradu Bugarske održati 17. svibnja.

Komisija je 6. veljače objavila novu strategiju proširenja, prema kojoj Srbija i Crna Gora, koje su najdalje odmakle u pristupnom procesu, mogu u najboljem slučaju postati članicama EU-a 2025. godine.

Novom strategijom Komisija želi potaknuti BiH, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju da pojačaju napore na ispunjavanju kriterija, ali i pripremiti javno mišljenje u zemljama članicama za nastavak proširenja. Te zemlje su na različitim stupnjevima pristupnog procesa.

Crna Gora i Srbija vode pristupne pregovore. Makedonija i Albanija imaju status kandidata ali čekaju na datum za početak pregoovora. Bosna i Hercegovina još nije, nakon više od godinu dana, predala odgovore na upitnik temeljem kojeg će Komisija izraditi mišljenje o njezinu zahtjevu za članstvo. Kosovo je na samom začelju i posebnoj situaciji jer pet zemalja članica ne priznaje njegovu neovisnost.

Autor/H/B.B./Foto/EK

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI