Voda iz slavina u EU-u bi trebala potisnuti onu iz boca

Voda iz slavina u EU-u bi trebala potisnuti onu iz boca

Građane treba poticati na veće korištenje vode iz slavina zbog njezine cijene i ekološke prihvatljivosti, smatraju zastupnici Europskog parlamenta te predlažu i ugrađivanje fontana s besplatnom vodom na javnim mjestima poput shopping centara i aerodroma, kao i posluživanje besplatne vode iz slavina u restoranima.

Europski parlament usvojio je u četvrtak revidirani prijedlog Direktive o kvaliteti vode za ljudsku potrošnju kojim bi se pooštrili limiti dozvoljenih zagađivača poput olova, endokrinih disruptora i drugih štetnih tvari kako bi se poboljšala kvaliteta vode iz slavina, a tako i povećalo njezino korištenje među građanima EU-a.

Nadzirale bi se i razine mikroplastike jer su pojedina istraživanja pokazala kako je mikroplastika prisutna u dvije trećine uzoraka vode iz vodovoda u europskim zemljama.

Poboljšanjem kvalitete vode i vraćanjem povjerenja potrošača u pitku vode iz slavine, smanjilo bi se korištenje vode iz boca, čime bi građani Europske unije uštedjeli novac, smanjili emisije CO2 i količine plastičnog otpada,ukazuje Europski parlament.

“Građani moraju znati da ih voda iz slavine košta tisuće puta manje od vode koju kupuju u bocama u koju, čini se, neki od njih imaju apsolutno povjerenje”, rekao je na plenarnoj raspravi u srijedu izvjestitelj Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Michel Dantin (EPP).

Pristup kvalitetnijoj vodi iz slavine trebao bi smanjiti korištenje plastičnih boca za oko 17 posto. U Europskoj uniji se godišnje po osobi potroši do 106 litara vode iz boca, dok litra vode iz slavine košta oko 0.002 eura čijim bi korištenjem kućanstva u Europi uštedila više od 600 milijuna eura godišnje.

“Univerzalan pristup vodi bi trebao uključivati i cjenovnu pristupačnost. Ovo je jasno zanemarivanje socioekonomskih prava, s čime se slažu i iz pokreta Right2Water”, upozorila je zastupnica Lynn Boylan (GUE/NGL).

Europski parlament već je usvojio stajalište o Direktivi o pitkoj vodi u listopadu prošle godine, a na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbpourgu ga je ponovno potvrdio. Međutim, Vijeće EU-a nije započelo pregovore prije kraja zakonodavnog mandata te će oni započeti u novom parlamentarnom mandatu, nakon europskih izbora u svibnju.

Novim prijedlogom Komisije pooštrili bi se parametri za provjeru kvalitete vode koji nisu temeljito revidirani od 1998. godine. Europski ured Svjetske zdravstvene organizacije sastavio je preporuke za vrijednosti parametara, no Komisija je u nekoliko parametara donijela strože okvire na temelju načela predostrožnosti čime bi dodatne kontrole mogle uzrokovati povećanje cijene vode.

“Voda je prirodni resurs kojeg u mojoj domovini Hrvatskoj ima dovoljno, ali isto tako voda mora ostati javno dobro te se njom mora odgovorno upravljati. Sretna sam što u ovom domu nastojimo osigurati građanima Europske unije pravo na pitku vodu. Naravno, podržavam i napore Komisije, no žao mi je što odgađamo ovaj dokument za sljedeći mandat“, rekla je na plenarnoj raspravi hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica (EPP).

Direktiva o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju sadrži i članak kojom se pozivaju institucije Europske unije da povećaju napore u ostvarivanju univerzalnog pristupa vodi.

Iako većina građana u EU-u ima pristup visokokvalitetnoj vodi za piće dio stanovništva još uvijek ima ograničen pristup ili uopće nema pristup pitkoj vodi, što potvrđuje izvješće Europske agencije za okoliš (2016.) po kojem je više od 98.5 posto analiza provedenih na uzorcima vode za piće u razdoblju od 2011. do 2013. ispunjavalo EU standarde.

Države članice, s obzirom na rezoluciju parlamenta i zahtjeve europske građanske inicijativi Right2Water (‘Voda: ljudsko pravo), trebaju poboljšati pristup kvalitenoj vodi ranjivim i marginaliziranim skupinama, među ostalim i postavljanjem fontana s besplatnom pitkom vodom u gradovima i javnim mjestima, osiguravanjem bespaltne pitke vode u javnim zgradama te poticanjem davanje vode u ugstiteljstvu besplatno ili po niskim cijenama, traži Europski parlament. (Hina)

Foto/Ilustracija/healer therapy centre

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI