SDP-ovci u Gradskoj skupštini: Cijena izgradnje Spomenika domovini nerealna

SDP-ovci u Gradskoj skupštini: Cijena izgradnje Spomenika domovini nerealna

Klub zastupnika SDP-a zagrebačke Gradske skupštine u ponedjeljak je ustvrdio da je odabir tvrtke Tigra kao izvođača radova na Spomeniku domovini “mogući sukob interesa”, dodavši da je cijena od 27,8 milijuna kuna bez PDV-a za njegovu izgradnju prevelika.

Zagrebački gradonačelnik Bandić jutros je na Trgu Stjepana Radića, uz nazočnost premijera Plenkovića, podignuo kamen temeljac za izgradnju Spomenika domovine. Izgradnju se financira iz gradskog proračuna, a spomenik s tri objekta Zagrepčane će koštati 27,8 milijuna bez PDV-a.

SDP-ov zastupnik u gradskoj skupštini Matej Mišić upozorio je na konferenciji za novinare kako je postupak odabira izvođača radova bio netransparentan.

Grad Zagreb u siječnju ove godine poništio je prvotni natječaj za gradnju spomenika, u kojemu je vrijednost investicije bila procijenjena na 21 milijun kuna bez PDV-a.

“Taj natječaj je poništen, navodno zbog povećanja troškova radova i materijala, ali i zbog činjenice da jedini izvođač koji se javio na natječaj, ponudio znatno više nego što su radovi bili procijenjeni”, kazao je Mišić.

Na prvi natječaj jedina se javila zajednica ponuditelja, tvrtke Tigra i Vodotehnika, koje su procijenile da se Spomenik domovini može izgraditi za 27,8 milijuna kuna bez PDV-a.

Grad Zagreb potom poništava natječaj, kako bi u ponovljenom postupku povisio procijenjenu cijenu radova, te u ožujku za izvođača Spomenika domovini izabire zajednicu ponuditelja Tigra i Vodotehnika, uz vrijednost izgradnje od 27,8 milijuna kuna, bez PDV-a.

SDP-ova zastupnica u Gradskoj skupštini Vesna Nađ dodala je da se radi o mogućem sukobu interesa, jer je vlasnik jedne od odabranih tvrtki kum zagrebačkog gradonačelnika Bandića.

“Tvrtka Tigra u je vlasništvu Bandićeva kuma, Milana Penave, a zajedno s drugom tvrtkom, iznijela je ponudu koja je viša od procijenjene. Dakle, nimalo jeftina niti racionalna investicija”, ocijenila je gradska zastupnica.

Mišić je dodao kako se domoljublje ne pokazuje gradnjom spomenika, već ulaganjem u budućnost, u učenike, studente i stipendije. Naveo je i kako Grad Zagreb očito ima novca za skupe spomenika, a nema, primjerice, za 36 srednjih škola u kojima učenici plaćaju od 100 do 500 kuna participacije za školovanje.

Zvane Brumnić komentirao je činjenicu da je uz Bandića, na ceremoniji podizanja kamena temeljca sudjelovao i Plenković.

“Mislim da je Plenković pokazao koga mora slušati, a da je Bandić pokazao kako može voditi”, kazao je. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI