Gradska skupština donijela Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu

Gradska skupština donijela Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu

Zagrebačka Gradska skupština donijela je na sjednici u utorak Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu.

U obrazloženju odluke navodi se kako uspostava sustava palijativne skrbi predstavlja jedan od prioriteta Hrvatske i sastavni je dio Nacionalne strategije razvoja zdravstva od 2012. do 2020. godine, koja sadrži opis organizacijskog i zakonskog okvira palijativne skrbi te prioritetne mjere vezane uz njezin strateški razvoj.

Sukladno tome, Vlada je u listopadu prošle godine usvojila Nacionalni program razvoja palijativne skrbi Republike Hrvatske od 2017. do 2020. godine.

Kako je obrazloženo, Grad Zagreb prepoznao je važnost i veličinu potreba za palijativnom skrbi te stoga intenzivno radi na jačanju vlastitih kapaciteta u okviru palijativne skrbi. Iako postoje brojni primjeri dobre prakse, u Zagrebu još uvijek ne postoji čvrsto strukturirana i odgovarajuće organizirana skrb za neizlječivo bolesne osobe niti podrška članovima njihovih obitelji, a mreža timova i ustanova za palijativnu skrb još uvijek je nedovoljno razvijena.

Ističe se kako je ključni izazov za Grad Zagreb način na koji će se realizirati ciljevi zadani u Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj 2017-2020. te pri tome povezati sadržaje i dionike gradske (regionalne) razine s onima na nacionalnoj razini.

Naglašava se kako je Plan razvoja palijativne skrbi u Gradu Zagrebu izrađen kako bi se omogućilo provođenje Nacionalnog programa razvoja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj od 2017. do 2020. na području Zagreba. Program predstavlja nastavak provedbe uspostave sustava palijativne skrbi i nadovezuje se na Strateški plan razvoja palijativne skrbi za razdoblje od 2014. do 2016., kojeg je Vlada usvojila u listopadu prošle godine.

Uz obveze iz Programa u tom dokumentu obradit će se i specifične potrebe i zahtjevi palijativne skrbi u Zagrebu. Vrste intervencija podijeljene su u četiri domene: nad kojima nadležnosti ima Grad Zagreb; one koje trebaju provesti ustanove; intervencije potrebne za razvijanje, jačanje i suradnju dionika te intervencije potrebne za operativnu podršku provedbe plana razvoja palijative. (Hina)


Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI