SKUP POTPORE UKRAJINSKOM NARODU! Zagrepčani poručili Putinu: “Ukrajina je srce Europe”

SKUP POTPORE UKRAJINSKOM NARODU! Zagrepčani poručili Putinu: “Ukrajina je srce Europe”

Kako se rat u Ukrajini povlači već drugi tjedan, kao podrška i izraz solidarnosti s ukrajinskim narodom zbog agresije Rusije na tu zemlju, u Zagrebu na glavnom gradskom trgu hrvatski građani su nosili transparente ispisane na hrvatskome, ukrajinskome te engleskom jeziku, na kojima piše “Slava herojima Ukrajine” i “Slava Ukrajini”, “Pomognimo Ukrajini”, “Help Ukraine to save Europe, estabilsh no fly zone!”, “Stop the war in Ukraine!”, “Pray for Ukraine”, “Stop Putin, stop war”, “Stop the war, save Europe”, “Ukrajina je srce Europe”.

Okupljenima je dijeljen i letak ispisan na hrvatskome i engleskom jeziku na kojem piše – Želimo slobodu! Pomozite nam u ostvarenju sna o našoj slobodi. Rusija upravo zvjerski bombardira naše gradove. Putin poriče i osporava postojanje ukrajinske nacije, mi samo želimo slobodi i živjeti kao slobodni ljudi. Molimo vas podržite Ukrajinu i naš narod, prenosi Hina.

U Hrvatsku je do subote u 7 ujutro pristiglo više od 1500 izbjeglica iz Ukrajine. Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u petak na ukrajinsko-mađarskoj granici da se Europa bolje organizirala nego za vrijeme migrantske krize 2015. godine.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula istaknuo je kako je ruski predsjednik Putin podcijenio odlučnost i sposobnost Ukrajinaca da rane svoju zemlju, a precijenio svoju snagu kao diktator koji pokušava opravdati nasilje koje provodi. Putin, kao i bivši srbijanski predsjednik Milošević, morat će odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom, poručio je Picula. Naglasio je i kako je Hrvatska na pravoj strani povijesti. “Ako međunarodna zajednica želi zaustaviti rat mora biti jedinstvena u potpori Ukrajini. Sankcijama se mora onemogućiti nastavak rata”, poručio je.


Hrvatska, koja je i sama bila žrtva brutalne agresije najbolje razumije Ukrajinu, rekao je Fuchs te još jednom izrazio punu solidarnost hrvatske Vlade i podsjetio na poduzete mjere pomoći.


Ukrajina je u prosincu 1991. godine bila prva članica UN-a koja priznala neovisnost Hrvatske, a Fuchs je danas istaknuo kako “svi jako dobro znamo koliko nam je to tada značilo”. Naglasio je da sada, kada je Ukrajina žrtva agresije, Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine, na strani pravde, mira i slobode.


“To su vrijednosti koje dijelimo. Stoga za Hrvatsku dileme nema. A Rusiju, osobito ruski narod, pozivamo da prekine ovaj suludi ratni pohod, koji je već izazvao previše nedužnih žrtava i golema razaranja te da se vrati na politiku razuma i dijaloga”, poručio je. Istaknuo je i da se Hrvatska pridružila zajedničkoj odluci na razini EU o uvođenju sankcija Rusiji jer nema mjesta kalkuliranju.


“Svjesni smo da će sankcije Rusiji imati određene posljedice i za Europu, i za Hrvatsku. Ali između zaštite komercijalnih interesa i obrane pravde, demokracije i slobode, Hrvatska i sve članice EU odabrale su jedino ispravno”, naglasio je. Da, zaštita naše slobode ima cijenu, rekao je, ali ovo je odlučujući trenutak i to je trošak koji smo spremni platiti bez ikakvih dilema jer “sloboda je neprocjenjiva”. “A u borbi između demokracije i autokracije, između suvereniteta i podjarmljivanja, sloboda će prevladati”, poručio je Fuchs.


Petnaestak građana okupilo se u subotu na Trgu Republike Hrvatske u središtu Vukovara u znak prosvjeda protiv ruske agresije na Ukrajinu, a mirnim skupom također je više desetaka Brođana na središnjem gradskom trgu iskazalo svoju solidarnost s građanima ratom pogođene Ukrajine.


Od četvrtka, više od 1,2 milijuna izbjeglica napustilo je Ukrajinu od početka ruske invazije 24. veljače, prema podacima Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice. Od 1.209.976 izbjeglica koje su pobjegle, više od polovice je prešlo u Poljsku. Drugi su otišli u druge susjedne zemlje uključujući Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumunjsku. Više od milijun je ostalo samo u prvom tjednu, a mnogo više njih je “u pokretu i unutar i izvan zemlje”, s mnogo interno raseljenih obitelji, prema UNHCR-u.

Izvor/ CNN/ Hina/ Foto: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI