Nakon završetka školovanja prisegnulo gotovo 700 novih policajaca i policajki 14.naraštaja škole “Josip Jović”

Nakon završetka školovanja prisegnulo gotovo 700 novih policajaca i policajki 14.naraštaja škole “Josip Jović”

Svečanu prisegu nakon završetka školovanja za policijske službenike, u subotu je na Policijskoj akademiji položilo gotovo 700 polaznika 14. naraštaja Policijske škole “Josip Jović“.

Prisezi su nazočili roditelji, rodbina i prijatelji polaznika, a čestitali su im ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina načelnik Policijske akademije Dubravko Novak i voditeljica policijske škole “Josip Jović” Renata Odeljan, a najuspješnijim nastavnicima, odgajateljima i polaznicima škole uručena su priznanja.

Svečanost je uveličana padobranskim skokom pripadnika ATJ Lučko koji su donijeli zastavu Republike Hrvatske te ju predali najuspješnijim polaznicima – njih 29-oro koji su školovanje završili s ocjenom 5,0.

Ministar Božinović čestitao je djevojakama i mladićima na odabiru da budu policijski službenici rekavši kako je to “više od zanimanja”, odnosno da je to način života 365 dana u godini 24 sata dnevno, te im poručio – “Zaštita građana, posebice njihovih života sama je srž policijskog poziva – to nije nešto na što nas propusti u postupanju, nemili događaji ili tragedije trebaju podsjećati. Neka vam zaštita drugih bude imperativ djelovanja”.

Mladim je policijskim službenicima rekao i da se od njih očekuje da u svakoj prilici dosljedno, zakonito i nepristrano postupaju, uz beskompromisno poštivanje i štićenje temeljnih ljudskih prava.

“Građanima uvijek pristupajte s integritetom i poštovanjem, jer nije važno samo to što policija čini, već i način na koji to čini. Vi ste ti koji će svojim ponašanjem ophođenjem komunikacija i postupanjem graditi ugled policije i ministarstva unutarnjih poslova. Vi ste Hrvatska policija, vi ste naš ugled”, dodao je Božinović.

U obraćanju je istaknuo i da je 14. naraštaj polaznika škole „prva generacija polaznika u kojoj su žene zastupljene  33 posto.

“To posebno ističem jer je dosadašnji prosjek zastupljenosti žena zaposlenih u policiji nešto malo veći od 18 posto”, rekao je. Naglasio je i da je policiji važna njihova mladost i sposobnost da prate moderne trendove pogotovo u doba kad se svijet suočava sa sve složenijim i perfidnijim sigurnosnim izazovima.

Glavni ravnatelj Milina poručio je mladićima i djevojkama da su oni jamac sigurnosti i još većeg boljitka Hrvatske te da biti policajaca prije svega znači biti čovjek te da pravda, pravičnost i etičnost trebaju biti ključni postulati u njihovom djelovanju.

“Kao glavni ravnatelj policije od vas očekujem da dosljedno provodite zakone. Da svim građanima osigurate ljudska prava i pravo na demokraciju, da svojim policijskim pozivom doprinesete u izgradnji suverene, moderne hrvatske države, ravnopravne članice EU”, rekao je Milina.

Dodao je i da njihova profesija častan poziv koji “zahtijeva izrazitu motiviranost, profesionalnost, vještine i tehnike temeljne isključivo na znanju i moralu.

Voditeljica policijske škole Odeljan rekla je da postati i ostati policajac i policajka s kojima će se ponositi njihove obitelji i prijatelji, nije lak zadatak.

“Zato osjećaj ponosa i časti, koji u ovom trenutku osjećaju vaši roditelji, partneri, rodbina i prijatelji, a i vi sami – dobro upamtite. I nosite ga u sebi jer će vam pomoći kad se suočite s iskušenjima i problemima koji će vam stati na put. Zbog tog osjećaja ponosa i časti ovo je najbolje zanimanje na svijetu”, poručila je Odeljan.

Dodala je kako je to i zanimanje koje se stalno mijenja te se traže novi odgovori i rješenja. “A na njih možete odgovoriti samo vi, mladi ljudi koji ste sporemni preuzeti odgovornost, nastaviti učiti, mijenjati se i ići u korak s promjenama u društvu”, dodala je.

Ove je godine, nakon završetka školovanja, prisegu za rad u policiji položilo gotovo 700 polaznika škole, a ministar unutarnjih poslova istaknuo je nakon svečanosti kako je to iznimno velik broj u odnosu na prošle godine.

„Godinama se primalo 300, maksimalno 400 pripadnika u sustav MUP-a. Kao što i sami znate i pratite naš rad, vidite da su izazovi s kojima se policija susreće sve veći i sofisticiraniji i zato trebamo ne samo brojne, već i odlično obučene mlade ljude”, dodao je te zahvalio nastavnom osoblju što predano iz dana prenose znanje i iskustvo na mlade ljude koji će obavljati posao policajca.  (Hina)

Foto/Božidar Bebek

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI