Škare Ožbolt: Zagreb treba biti grad mladosti, bolje kvalitete života i sigurne budućnosti. Zagreb mora bolje!

Škare Ožbolt: Zagreb treba biti grad mladosti, bolje kvalitete života i sigurne budućnosti. Zagreb mora bolje!

Vesna Škare Ožbolt osvrnula se na društvenoj mreži Facebook na demografiju u Zagrebu i upozorila je, da je potreban potpuno novi sustav mjera za život obitelji u gradu da bi Zagreb bio grad mladosti, bolje kvalitete života i sigurne budućnosti za mlade obitelji.

Objavu Vesne Škare Ožbolt prenosimo u cijelosti.

100% UMJESTO 65%

“Njemačka agencija Movinga prošle 2020. godine napravila je popis najboljih gradova za obitelji i kriterije koji gradovi širom svijeta pružaju optimalne uvjete za podizanje obitelji. Analizirani su razni faktori poput pronalaska ljubavi, obrazovanja, zaposlenja ili pokretanja novog posla,demografskih mjera. Zagreb je na tom mjestu na poraznom 135. mjestu od 150 gradova. Bolji gradovi od Zagreba bili su Budimpešta, Bukurešt, Varšava,Ljubljana, Prag, Beč….

Ovo je pokazatelj da trebamo potpuno novi sustav mjera za život obitelji u Zagrebu.

Sadržaji, skrb i politika su ključni. Stanovništvo nam je sve starije. Prosjek je 44 godine. Kako to popraviti? Samo snažnim pronatalitetnim mjerama.

Kad postanem gradonačelnica gradske mjere demografske politike će biti još snažnije. Ženama majkama odgajateljicama (ali i očevima odgajateljima) će se isplaćivati iznosi 100% bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba, a ne 65 % kako je to do sada. Na takav način će se osigurati financijska stabilnost obitelji s više djece. Međutim moja gradska politika staviti će naglasak i na one mjere koje ženama omogućavaju brži povratak na tržište rada, koje osiguravaju ravnotežu između privatnog i poslovnog života i otklanjaju rizik da žene budu zakinute u napredovanju jer imaju djecu ili kad djeca navrše 15 godina ostanu bez statusa odgajatelja i gdje su onda-nigdje.

Zagreb treba biti grad mladosti, bolje kvalitete života i sigurne budućnosti. Zagreb mora bolje!”, napisala je Škare Ožbolt na Facebooku.

Autor/ Totalno.hr/ Izvor/ Facebook/ Foto: Privatna arhiva Vesna Škare Ožbolt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI