Škare Ožbolt: Zagreb se ne bori protiv vandala koji šaraju fasade, uvesti službu za uklanjanje grafita na fasadama zgrada

Škare Ožbolt: Zagreb se ne bori protiv vandala koji šaraju fasade, uvesti službu za uklanjanje grafita na fasadama zgrada

Nezavisna kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Vesna Škare Ožbolt, u ponedjeljak je na konferenciji za medije predstavila rješenje za problem grafitnih natpisa na fasadama zgrada u Zagrebu i teškog tramvajskog prometa u središtu grada.

Grad Zagreb devastiran je od posljedica potresa, ali i od grafita. Gotovo je svaka zgrada u centru grada pošarana. Slična je stvar i sa novouređenim fasadama koje su ponovo išarane sprejevima različitim napisima.

„Šteta je ogromna, a u Gradu nitko ne reagira. Problem pošaranih pročelja postaje dio percepcije grada. Grad Zagreb do sada je donio nekoliko Odluka o zaštiti objekata od grafita i nekoliko izmjena. I to je to. Treba imati jasnu strategiju djelovanja radi sprečavanja vandalskoga grafitiranja i akcijski plan“, naglasila je Škare Ožbolt.

Škare Ožbolt kaže da je potrebno povisiti kazne za vandale koji uništavaju fasade na zgradama te je ponudila rješenje.

“Šaranje po zgradama ulazi u zonu prekršaja i kaznenog djela. Procesuiranje ovisi o kvalifikaciji djela, da li se radi o prekršaju ili kaznenom djelu, a to se utvrđuje u svakom pojedinačnom slučaju, ovisno o veličini štete, sadržaju napisa i slično. Dodatne mjere koje grad treba uvesti: komunalni redari bi trebali biti glavni u zaštiti pročelja od šaranja, plaćanje obnove pošarane imovine od strane počinitelja, uvođenje društveno-korisnog rada za sve one koji se bave vandalizmom po fasadama, uvođenje telefonske linije za prijavu vandala uz nagradu, povećati novčane kazne za vandale, uvesti besplatnu gradsku službu koja čisti fasade”, navela je Škare Ožbolt.

Škare Ožbolt se osvrnula i na problem buke i vibracija u stanovima koje uzrokuju tramvaji prolazeći centrom grada.

Nezadovoljstvo građana koji žive uz tramvajsku prugu u zgradama koje su stradale u potresu je sve veće. Buka i vibracije su veće nego što su bile prije potresa, a svaki se prolazak tramvaja osjeti i sam kao omanji potres.

“Pozivamo ZET da objavi raspored rekonstrukcija tramvajskih pruga i zamjene tračnica kako bi se smanjila buka. Zašto se, na primjer u Beču, ne tresu zgrade od prolaska tramvaja?”, rekla je Škare Ožbolt.

Komentirala je i najavu vršiteljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević da će Grad Zagreb raspisati natječaj za izgradnju novog Dinamovog stadiona.

“Govori se o raspisivanju natječaja, a ne zna se tko je financijer stadiona. Naš je prijedlog da Dinamo financira građenje stadiona, a da mu grad osigura pravo građenja”, kazala je Škare Ožbolt.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI