Škare Ožbolt: Sva zemlja u vlasništvu Grada Zagreba ide na prodaju

Škare Ožbolt: Sva zemlja u vlasništvu Grada Zagreba ide na prodaju

Vesna Škare Ožbolt, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba u srijedu je kao prioritete u upravljanju gradom izdvojila portfelj vrijedne pokretne i nepokretne imovine, čijim bi učinkovitim upravljanjem grad mogao značajno povećati svoje prihode.

Grad Zagreb upravlja iznimno velikim i vrijednim portfeljom pokretne i nepokretne imovine. S obzirom na toliku vrijednost, vrlo je važno pronaći najbolja rješenja koja će dugoročno očuvati imovinu i generirati gospodarski rast i osigurati kvalitetniji život svih građana.

„Grad Zagreb je u lipnju prošle godine donio Strategiju upravljanja imovinom za razdoblje 2020. – 2026. koji je obvezujući dokument u funkciji učinkovitijeg upravljanja imovinom u vlasništvu ili na raspolaganju Grada Zagreba. Međutim, ova strategija kasni punih sedam godina za državnom strategijom“, kazala je Škare Ožbolt.

„U međuvremenu smo svjedočili netransparentnom vođenju imovinskog portfelja na koje nedostatke je često upozoravalo izvješće državne revizije. Takvo stanje dovodi do propuštanja razvojnih projekata“, rekla je Škare Ožbolt, naglasivši da su imovinskopravni odnosi u dobrom djelu neuređeni, te da se građani žale na tromost i sporost rješavanja postupaka vezanih za povrat imovine.

Grad Zagreb još uvijek nema na jednom mjestu evidentiranu svu imovinu. Evidencije nekretnina nisu usklađene sa sustavom središnjeg državnog registra nekretnina. Strategija je donesena, ali nisu doneseni tzv. provedbeni dokumenti odnosno akcijski planovi kojim će se operacionalizirati određeni koraci navedeni u strategiji.

„Brojne nekretnine grada Zagreba i dalje nisu u funkciji te grad ne uprihođuje onoliko koliko bi mogao s obzirom na bogati nekretninski fond. Posebno je tu riječ o poslovnim prostorima koji su u centru grada Ilica, Vlaška, Maksimirska itd. Takvi prostori su zapušteni i godinama prazni . Poslovni prostori na gradskim tržnicama su prazni i neiskorišteni“ kazala je Škare Ožbolt, navevši tržnicu na Savici gdje je više od pola poslovnih prostora godinama prazno kao jedan od brojnih primjera neadekvatne brige o imovini grada.

Škare Ožbolt predlaže da se svi ti manje atraktivni i zapušteni prostori daju obrtnicima i poduzetnicima u zakup na pet godina za jednu kunu uz obvezu uređenja prostora u prvoj godini zakupa.

„Drugi problem su zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba na kojima su sagrađene kuće građana i koje su legalizirane. Takva zemljišta su potpuno bez koristi za građane. Vode se kao imovina grada, a grad s njima ne raspolaže“, rekla je Škare Ožbolt, dodavši da takve nekretnine treba dati odmah na prodaju.

Škare Ožbolt smatra da od takve prodaje i grad i građani imaju koristi. Grad dolazi do prihoda, a građani do mogućnosti da konačno mogu upisati svoje nekretnine u zemljišne knjige.

Foto: Press Stožer Vesne Škare Ožbolt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI