Škare Ožbolt o ratnim zločinima u Ukrajini: Izvjesno je da neće doći do nekakvog kažnjavanja onih koji su počinili zločine

Škare Ožbolt o ratnim zločinima u Ukrajini: Izvjesno je da neće doći do nekakvog kažnjavanja onih koji su počinili zločine

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt jučer u emisiji HRT-a Otvoreno rekla je kako situacija u Ukrajini podsjeća na svjetsku nemoć, uspostave sustava koji će osigurati pravdu i mir.

“Mi nemamo taj sustav da ako formirate “ad hoc” sud, ne možete ga odmah formirati jer Vijeće sigurnosti daje placet za to. Međunarodni sud može samo države procesuirati, a ni to nije opće realno u ovom slučaju. Sve više se sad vrtimo u krugu u kojem je izvjesno da neće doći do nekakvog kažnjavanja onih koji su počinili zločine. Rusija bi trebala predložiti istragu nad strašnim zločinima u Buči. Nema međunarodnih predstavnika i promatrača na području Ukrajine. Kad vidite slike zločina iz Ukrajine, to su identične slike, kao da ti se vrati sjećanje na Vukovar. Ove slike kao da gledate Mitnicu, bitku kod Nuštra, rekla je Škare Ožbolt.

Vesna Škare Ožbolt je itaknula da je Putin homogenizirao javnost bez obzira na prosvjede. “Nije Rusija sama na svijetu i ne misli ostati sama na svijetu”, rekla je Škare Ožbolt.

Hoće li počinitelji biti privedeni pred lice pravde?

Francuska obećava da Rusija neće ostati nekažnjena za ubojstva u Buči.

Francuska je smrt civila u Buči u Ukrajini nazvala “novim korakom užasa” i obećala da će osigurati da takav čin “ne ostane nekažnjen”.

Britanski premijer Boris Johnson sugerirao je da su ruska zlodjela u ukrajinskom gradu Buča i drugdje blizu nalik na “genocid” i obećao da su na putu nove sankcije.

“Bojim se da kada pogledate što se događa u Buči, otkrića koja vidimo od onoga što je [ruski predsjednik Vladimir] Putin učinio u Ukrajini, što znate, meni ne izgledaju daleko od genocida, nije ni čudo da ljudi reagiraju na način na koji jesu”, rekao je Johnson.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski više puta optuživao ruske snage da su počinile genocid u njegovoj zemlji, drugi čelnici su stali. Tužba ima složenu pravnu težinu i u tijeku su istrage o ratnim zločinima za koje se tvrdi da su ih počinile ruske snage.

Dokazi o smrtnim slučajevima civila u Buči od strane ruskih snaga ipak su izazvali globalnu osudu i pokrenuli nove odgovore sa Zapada.

“Ne sumnjam da će međunarodna zajednica, Britanija koja je u prvom redu, ponovno krenuti u korak da uvede više sankcija i više kazni režimu Vladimira Putina”, obećao je Johnson.

Najmanje 1563 civila ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu

Najmanje 1563 civila ubijeno je od početka ruske invazije na Ukrajinu, prema Uredu visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR).

Agencija UN-a do sada je zabilježila 3.776 civilnih žrtava u Ukrajini: 1.563 poginulih i 2.213 ozlijeđenih, objavila je u svom najnovijem ažuriranju objavljenom u srijedu.

OCHCR je ponovio svoje uvjerenje da su “stvarne brojke znatno veće jer je primitak informacija s nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odgođen, a mnoga izvješća još uvijek čekaju potvrdu.”

Kao primjere mjesta gdje je bilo “navoda o brojnim civilnim žrtvama” navodi se Mariupol i Volnovakha (regija Donjecka), Izium (regija Harkov), Popasna (regija Lugansk) i Borodianka (regija Kijev).

Glasnogovornica OHCHR-a Liz Throssell u utorak je progovorila o osudi UN-a o slikama koje su se pojavile prošlog vikenda na kojima su tijela civila razbacana po gradu Bucha, rekavši da pokazuju “sve znakove” da su civili “izravno gađani i izravno ubijeni”.

Generalna skupština UN-a planira održati glasovanje o tome hoće li suspendirati Rusiju iz Vijeća za ljudska prava

Glasovanje o suspendiranju Rusije iz Vijeća za ljudska prava ili ne održat će se u četvrtak ili petak, rekao je glasnogovornik predsjednika Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Opća skupština UN-a nastavit će svoju izvanrednu posebnu sjednicu u četvrtak ujutro. Sastanak će biti otvoren, a govori će biti dostupni kamerama putem UNTV-a, rekla je Paulina Kubiak Greer.

Veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima u utorak je pred Vijećem sigurnosti UN-a iznijela argument da traži suspenziju Rusije iz Vijeća za ljudska prava, na što ona i druge zemlje članice UN-a pozivaju.

“Rusija ne bi trebala imati poziciju autoriteta u tijelu čija je svrha – čija je sama svrha – promicanje poštivanja ljudskih prava”, rekla je veleposlanica Linda Thomas-Greenfield obraćajući se vijeću u utorak.

“Rusko sudjelovanje u Vijeću za ljudska prava šteti kredibilitetu Vijeća. To potkopava cijeli UN. I to je jednostavno pogrešno.”

Vijeće za ljudska prava zasjeda u Ženevi. Opća skupština UN-a trebala bi s dvije trećine glasovati za uklanjanje Rusije iz HRC-a.

Piše/ Božidar Bebek/ Izvor/ HRT/ CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI