Škare Ožbolt nezadovoljna brzinom obnove Zagreba: 365 dana propuštenih prilika za obnovu

Škare Ožbolt nezadovoljna brzinom obnove Zagreba: 365 dana propuštenih prilika za obnovu

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt, održala je u nedjelju na Zrinjevcu konferenciju za medije povodom godišnjice potresa u Zagrebu te je rekla, da je nezadovoljna brzinom obnove grada nakon potresa i ako postane gradonačelnica ubrzati će taj proces osnivanjem Zavoda za obnovu.

Potres koji je pogodio Zagreb prije 365 dana suočio je grad s brojnim izazovima. Brojke oštećenja objekata, stradanja i gospodarske krize su poznate i na žalost nisu se smanjile u ovih godinu dana. „Prije svega vidljivo je da se gradska uprava uopće nije snašla pred brojnim izazovima i nije ispunila očekivanja građana. Grad je i nakon godinu dana u lošem stanju. Vidljive obnove nema. Zakon je donesen šest mjeseci nakon potresa. Fond za obnovu je profunkcionirao deset mjeseci nakon potresa. Održane su svega tri sjednice stručnog Savjeta za obnovu od potresa“, ističe Škare Ožbolt.

Gradska skupština u godinu dana nije donijela niti jedan strateški dokument vezan za obnovu grada od potresa. Plan cjelovite obnove grada ne postoji. „Smatramo da je plan cjelovite obnove trebao biti donesen i u sebi sadržavati Plan obnove kuća, zgrada i infrastrukture, Plan oporavka kulturne baštine, Plan oporavka javnih zgrada (u suradnji s Vladom), Plan obnove škola, financijski plan obnove i Plan gospodarskog oporavka. Nisam vidjela viziju, projekte i poželjnu vremensku crtu obnove. Zagreb je naš grad i obnova mora biti po mjeri svih nas“, naglasila je Škare Ožbolt te iznijela svoj plan koji će odmah provesti kada postane gradonačelnica:

Osnivanje Zavoda za obnovu grada od potresa ovdje će se na jednom mjestu voditi cjelokupna obnova grada.

Organizacija mobilnih timova Ministarstva graditeljstva kako bi se pomoglo građanima u odabiru i ispunjavanju formulara.

Organizacija modela financiranja povoljnih dugoročnih kredita i izvore financiranja putem komercijalnih banaka.

Omogućavanje oprosta PDV-a na građevinski materijal u ovoj godini.

Uvođenje e-nabavne platforme i platforme za praćenje troškova i rokove obnove .

„Smatram da su građani u ovih godinu dana bili prepušteni sami sebi. Ostavljeni su da se sami muče s ispunjavanjem formulara vezanih za obnovu. Ovakav pristup ne pomaže građanima već ih vodi kroz labirint administracije. Smatramo da je potrebno pod hitno organizirati mobilne timove, pa pozivamo ministra da organizira pomoć u Zagrebu“, kazala je Škare Ožbolt.

Također, smatra da nije dovoljno imati jedan informativni ured u centru grada, već je potrebno organizirati mobilne timove za Čučerje, Markuševec. Mikuliće i Šestine i cijelu Podsljemensku zonu. Što se tiče kreditnih linija smatra kako građani nemaju za plaćanje svog dijela 20%-tne obveze za konstrukcijsku obnovu te da nemaju sredstava niti za obnovu svega ostalog na kući. „Kao gradonačelnica Zagreba odmah ću nakon konstituiranja skupštine predstaviti plan cjelovite obnove grada s rokovima obnove“, zaključila je Škare Ožbolt.

Foto: PRESS Stožer Vesne Škare Ožbolt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI