Škare Ožbolt komentirala je Obnovu Zagreba i okolice od potresa: “OBNOVA I NEIMAŠTINA” – Zagreb može bolje!

Škare Ožbolt komentirala je Obnovu Zagreba i okolice od potresa: “OBNOVA I NEIMAŠTINA” – Zagreb može bolje!

Bivša ministrica pravosuđa, kandidatkinja za čelno mjesto metropole Vesna Škare-Ožbolt na društvenoj mreži Facebook komentirala je Obnovu Zagreba i okolice od potresa ukazujući na probleme u sustavu te ponudila riješenje kako pomoći ljudima koje je zadesila strašna sudbina razornog potresa.

Objavu Vesne Škare Ožbolt prenosimo u cijelosti.

“OBNOVA I NEIMAŠTINA”

Ovih dana obilazim ljude koji su pretrpjeli oštećenja svojih nekretnina od potresa. Obnova će ići jako teško. Većina njih, pa usudila bi se reći 70-80 posto nema sredstava platiti svoj dio obnove od  20% nakon što država i grad osiguraju 80% sredstava.

Nekoliko je tu problema. Država i grad osiguravaju novce samo za konstrukcijsku obnovu, a sve ostalo moraju osigurati građani. Dakle 20% za konstrukcijsku obnovu. A onda još za sve ostalo do vraćanja u normalan život. Kako i od čega? Smatram kako bi država i grad trebali pomoći na način da osiguraju jeftine kredite 1-2 % za sve one koji bi mogli sa svojim primanjima otplaćivati. Samo s jeftinim kreditima ljudi će moći obnoviti svoje kuće, zgrade i stanove.

Samo za konstrukcijsku obnovu građani moraju osigurati za svoj dio 20%, pa je 25 posto PDV-a na građevinski materijal, moraju osigurati novce 15% za projektnu dokumentaciju, sve to vodi ka ozbiljnim financijskim sredstvima koja trebaju za gradnju nove, zamjenske ili rekonstrukciju stare kuće.

Ukoliko to ne učinimo grad će nam i dalje izgledati otužno, a građani bez nade u bolji budućnost. Zagreb može bolje!, napisala je Škare Ožbolt na Facebooku uz to objavljujući video-poruku.

https://www.facebook.com/ZG.gradonacelnica/

Izvor/ Facebook/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI