“Bilo kuda Uljanik svuda” O situaciji u Uljaniku oglasio se i Istarski HDZ

“Bilo kuda Uljanik svuda” O situaciji u Uljaniku oglasio se i Istarski HDZ

Još se uvijek ne nazire rješenje za Uljanik ali nije da se ništa ne radi. Primjedbe Europske komisije uvelike korespondiraju s onima koje su dala ministarstvo gospodarstva i financija pa je tako od uprave Uljanika ministarstvo zatražilo da svoj nacrt pograma uskladi sa zahtjevima koji, kako se istiće u ovom trentku Europskoj komisiji predstavljaju ključne argumente zbog kojih ne može dati suglasnost na predloženi nacrt programa rekonstriranja.

Tim povodom i tragom događaja u proteklom razdoblju koje su potresle Uljanik, Pulu a i cijelu Istru oglasio se danas i HDZ Istarske županije.

Ovakva košarica iz Bruxellesa se i očekivala, posebice nakon posjeta povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje, koja je dala do znanja da je u predloženom programu udio države u trošku restrukturiranja velik te da privatni ulagač treba dati veći doprinos. Za Komisiju je važno da se programom ne narušava tržišno natjecanje i daju prekomjerne subvencije, a svi detalji oko smanjivanja proizvodnje i broja zaposlenih, strateškog partnera ili prenamjene zemljišta koje tvrtka ima pod koncesijom za gradnju brodova, za nju nisu relevantni. Najspornije pitanje u zamišljenom planu restrukturiranja je uključivanje nekretninskog biznisa Danka Končara, kao uvjeta za nastavak proizvodnje brodova u Puli.

U svom priopćenju Istarski HDZ navodi kako su u gradu i istarskoj županiji dosada tvrdili drugačije, kako nisu spremni promjenama prostorno planske dokumentacije. Omogućiti predloženu diverzifikaciju, pa tako Vladi ostaje nejasno da li pod takvim uvjetima strateški partner odabran od uprave Uljanika želi ući u restruktuiranje brodograilišta.

Za 16.listopada zakazana je skupština dioničara Uljanika na kojoj se treba izabrati novi Nadzorni odbor pa je ministar Horvat več u nekoliko navrata tražio da se uprava i Končar jasno očituju o tome ima li Uljanik strateškog partnera ako program restruktuiranja ne ukljućuje nekretinski biznis.

Otvorilo se u međuvremenu i pitanje financijske snage odabranog strateškog partnera zbog sudskih odluka u Finskoj u slučaju izbjegavanja obveze davanja javne ponude za otkup dionica grupe Afarak, zbog kojih samo za kaznu tamošnjem regulatoru mora platiti 50 milijuna eura, a višestruko veći iznos osigurati za otkup dionica.

Evidentno je da su na upravu Uljanika ljuti i sindikati a i vlada a ministar Darko Horvat je upravu ju je i prozvao glavnim krivcem za stanje u Uljaniku. „Nepoštivanjem preuzetih obveza uprava je producirala enormne minuse za koje u ovom trenutku nije jasno kako će se sanirati“, kazao je ministar.

U istarskom HDZ-u naglašavaju kako je slično govorio i direktor Hrvatske brodogradnje – Jadranbrod Siniša Ostojić koji je, predstavljajući stanje u brodogradnji, rekao da je neadekvatna i nepravodobna reakcija menadžmenta Uljanika i loše upravljanje poslovanjem prouzročilo teškoće s likvidnošću, gubitak kapitala i teškoće oko ugovorenih poslova, prijetnje raskidima ugovora i moguću aktivaciju jamstava koja je država dala Uljaniku. Prezentacija koju je iznio na jednom je mjestu prikazala već poznate teškoće s kojima se susreće brodogradnja, a zanimljiva je bila konstatacija da su problemi u Uljaniku doveli do raskida ugovora u riječkom 3. maju te da je položaj 3. maja kao dijela Uljanik grupe neodrživ. „Ono što je već sada evidentno jest da Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem ulaže sve napore da zaštite radnike. Kao što je i sam premijer već nekoliko puta napomenuo traži se zakonito, korisno i održivo rješenje za radnike Uljanik grupe. Zahvaljujući ovoj Vladi radnici primaju plaću već 8 mjeseci. Prisjetimo se da Vlada dala jamstvo od 700 milijuna kuna još u siječnju, a kasnije još 100 milijuna kuna. Uz sve one projekte za koje je Vlada RH donijela odluku na sjednici održanoj u četvrtak u Puli, odnos Vlade predstavlja snažnu poruku svim našim ljudima u Istri – poruku partnerskog i prijateljskog odnosa.”, naglasila je Monika Udovičić, tajnica Istarskog HDZ-a i pomoćnica ministra turizma.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI