Sindikati CA očekuju da će Županijski sud odlučiti da je štrajk zakonit

Sindikati CA očekuju da će Županijski sud odlučiti da je štrajk zakonit

Odvjetnik sindikata Albin Hotić rekao je u srijedu kako je Županijski sud o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu izveo sve predložene dokaze, dugo i iscrpno saslušao tri svjedoka, te je izrazio očekivanje da će sutra biti donesena odluka da je štrajk zakonit čime bi se ukinula odluka o privremenoj mjeri zabrane štrajka.

“U tom slučaju štrajk opet može biti najavljen, a Croatia Airlines može podnijeti žalbu Vrhovnom sudu”, kazao je Hotić novinarima nakon višesatnog ročišta pred Županijskim sudom.

Smatra kako sud ima sve elemente da postupi po zakonu naglasivši kako sindikati smatraju da su proveli sve potrebne predradnje da bi štrajk bio zakonit.

Stoga ne vide niti jedan relevantan pravni propis koji bi zabranjivao štrajk.

Upitan može li se štrajkati dok ne završi žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom, Hotić je odgovorio kako štrajk priječi jedino jučerašnja privremena mjera zbog koje štrajk ne može biti održan. No, ako ta privremena mjera bude stavljena van snage ta odluka odmah djeluje i štrajk može biti ponovno najavljen bez obzira na žalbeni postupak.

Na novinarski upit kako o tome postoje različita pravna shvaćanja odgovorio je da se tu radi o različitim prosudbama pravnih propisa. “Mi smatramo da, ukoliko nema privremene mjere koja trenutkom donošenja brani štrajk, onda je on zakonit”, rekao je. Pojasnio je, ako postoji privremena mjera tada štrajk ne može biti održan, a u suprotnom slučaju – može.

Hotić je rekao i da sud jučer nije donio privremenu mjeru, danas bi, bez obzira na ročište, štrajk bio održan. Hotić drži kako štrajk teoretski može opet krenuti u nedjelju izrazivši optimizam vezano uz sutrašnju odluku suda.

Sindikalist Antonio Čorak rekao je kako sutra očekuju odluku po kojoj će štrajk biti zakonit. “Nadamo se da će biti donesena odluka koje je zdravorazumska da tj. da su ispunjeni svi uvjeti da se se radnicima dopušta da se na legalan način izbore za svoja prava”, rekao je Čorak.

Smatra da su sada sami pregovori nakon 20 mjeseci pregovaranja postali bez smisla jer su iscrpili sve mogućnosti te je štrajk ono sve što im je preostalo. “Ključni zahtjev je dogovor kolektivnog ugovora”, naglasio je.

Optimizam vezano uz sutrašnju odluku Županijskog suda izrazio je i Tomislav Kiš iz Novog sindikata rekavši kako je poslije današnjeg ročišta optimističniji nego što je bio prije. “Mislim da imamo šanse za pozitivnu presudu”, kazao je. (Hina)

Foto/FaH/Lana SLIVAR DOMINIĆ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI