Uspjelo mirenje Vlade i sindikata, javnim službama povećanje osnovice tri plus dva posto

Uspjelo mirenje Vlade i sindikata, javnim službama povećanje osnovice tri plus dva posto

Uspjelo je mirenje Vlade i sindikata javnih službi u sporu oko povećanja osnovice plaća za 2019., jer je u utorak dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna iduće godine, za što će se osigurati dodatnih 150 milijuna kuna, nakon čega su sindikati odustali od najavljenog štrajka iako prosvjetni sindikati nisu prihvatili novu poboljšanu Vladinu ponudu.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić istaknuo je nakon završetka sastanka s predstavnicima osam sindikata javnih službi da je Vlada dala maksimalnu moguću ponudu u financijskim okvirima za iduću godinu.

Vlada pronašla 150 milijuna kuna, neće biti povećanja proračuna

Povećanje osnovice plaća zaposlenih u javnim službama za tri posto ide od 1. siječnja i za dva posto od 1. rujna 2019., što će stajati dodatnih 150 milijuna kuna, a namjerava se namaknuti uštedama unutar postojećih limita u proračunu.

“Svjesni smo da su zahtjevi sindikata bili puno veći, no dali smo maksimum u ovom trenutku i zadovoljstvo nam je da smo time uspješno završili proces mirenja s javnim službama”, rekao je Pavić novinarima.

Vlada je pronašla dodatnih 150 milijuna kuna, koje će se osigurati uštedama u resorima, pa zbog toga neće biti povećanja proračuna, naglasio je.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i koordinator sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izjavio je kako je ispred osam sindikata koji su najavili štrajk opunomoćen potpisati uspješno završeno mirenje, što je i učinio.

Odluka o prihvaćanju Vladine ponude nije bila jednostavna ni jednoglasna, rekao je Mihalinec podsjetivši da su održali izjašnjavanje sindikalnih tijela.

Dodatnih 250 kuna na prosječnu plaću

Uspješno okončanim mirenjem obustavljaju se sve aktivnosti oko pripreme štrajka i sutra ga neće biti, već će se pristupiti potpisivanju dodatka Temljenom kolektivnom ugovoru, najavio je.

Povećanje za tri posto od 1. siječnja na prosječnu plaću znači dodatnih 150 kuna, a dva posto od rujna dodatnih 100 kuna, čime su se sindikati donekle približili ispunjenju svojih zahtjeva. Plaće će u javnim službama i dalje zaostajati, ali puno manje nego što bi bilo da je ostala prethodna ponuda Vlade, istaknuo je Mihalinec.

Na upit hoće li sindikalno članstvo biti zadovoljno postignutim dogovorom, odgovorio je kako uvijek netko nije zadovoljan, no sindikalna tijela su svjesno preuzela odgovornost i donijela su takvu odluku.

Pavić je najavio da će se danas u 16 sati sastati sa sindikatima državnih službi, s kojima je već dogovoreno povećanje osnovice za tri posto od 1. siječnja. Ponudit će im isto što i javnim službama i vjeruje da će oni to prihvatiti.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je kako je mirenje uspješno okončano jer je većina sindikata javnih službi prihvatila Vladinu ponudu, no sindikati obrazovanja su se na svojim tijelima izjasnili protiv takve ponude i nisu s njome suglasni.

Sindikati zdravstva: Postignut je korektan kompromis

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović – Čaić rekla je da su sva tri sindikata koji djeluju u zdravstvu bila suglasna s Vladinom ponudom. Smatraju je korektnom i misle da su postigli dobar sporazum, jer je to maksimum koji su trenutno mogli dobiti.

“To je kompromis u kojem su popustili i sindikati i Vlada, mirenje je korektno završeno i mislim da smo postigli dogovor s kojim možemo biti zadovoljni”, rekla je Čulinović – Čaić.

I predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak ocijenila je kako su očekivali više, no trenutno je to bio maksimum koji su mogli dobiti i time se uspjeli primaknuti zahtjevu za šest posto povišice.

Upitana je li se štrajkom moglo dobiti više, Prašnjak je odvratila kako nije sigurna da u zdravstvu postoji takva snaga, jer puno medicinskog osoblja nedostaje. Ostali su predani svome poslu i maksimalno nastoje da ne zakinu bolesnog čovjeka kojeg imaju na skrbi.

Štrajk bi doveo do potpunog zastoja sustava i kolapsa, pa mislim da je Vladina ponuda prihvatljiva, iako ni u mom sindikatu nisu svi bili za takav sporazum, rekla je Prašnjak. (Hina)

Foto/Vlada RH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI