SIN PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA Stjepan Tuđman: “Nije Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana”

SIN PRVOG HRVATSKOG PREDSJEDNIKA Stjepan Tuđman: “Nije Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana”

Stjepan Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana uputio je žestoke kritike prema sadašnjem aktualnom predsjedniku HDZ-a rekavši, da Plenković nije nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač politike Franje Tuđmana, te da on nema veze s njegovim ocem.

Za tri mjeseca, 14. svibnja, navršava se 100 godina od rođenja Franje Tuđmana i to je sigurno značajan datum za HDZ, stranku koju je on osnovao.

Premijer Andrej Plenković već je prošle godine u Velikom Trgovišću, prilikom obilježavanja 99. Tuđmanovog rođendana, najavio da će Zajednica utemeljitelja HDZ-a »dr. Franjo Tuđman« organizirati ovim povodom veliki skup u čast prvog hrvatskog predsjednika. Ali istog će se dana održati i konkurentska manifestacija u slavu Franje Tuđmana.

Na tome radi njegov sin Stjepan, koji je neki dan u tu svrhu u svojoj kući formirao Inicijalni krug, kojeg su zasad, osim njega, članovi i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, slikar Antun Mateš i Bosiljko Mišetić, bivši ministar pravosuđa i savjetnik Franje Tuđmana, javlja Novi list.

Kako je na Facebooku u petak objavio Penava, taj Inicijalni krug »poziva sve građane, umjetnike, političare, istomišljenike, simpatizere i poštovatelje tuđmanizma kao vrijednosnog sustava« na »središnje obilježavanje ove velike obljetnice u Zagrebu 14. svibnja, uz veliku svečanu akademiju, prateće izložbe, koncerte i svetu misu«. Uputili su i poziv svima »u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i svijetu«, koji to žele, da u svojim sredinama organiziraju slične priredbe. Stjepan Tuđman ima, dakle, ozbiljnu ambiciju da se ovo obilježavanje 100. godišnjice rođenja njegovog oca nametne kao središnje i pritom zasjeni HDZ-ovo. On je prije dvije godine napustio HDZ, u znak protesta zbog ponovnog izbora Andreja Plenkovića za predsjednika stranke, sklon je Domovinskom pokretu, ali naglašava da to što sada priprema neće imati stranački karakter.

“Premda je Penava u našem Inicijalnom krugu, ne znači da nam je Domovinski pokret pokrovitelj. Penava je iskazao želju da participira u tome, dao nam je podršku i to je sve. Namjera nam je 100. rođendan prvog hrvatskog predsjednika obilježiti na nadstranački način. Uvjeren sam da štovatelja Franje Tuđmana, koji je bio predsjednik svih Hrvata, ima i u HDZ-u i u Mostu, pa i u SDP-u i Možemo! i zato ne želimo da to bude nekakva uskostranačka manifestacija. Glavno djelo Franje Tuđmana je Hrvatska, nije HDZ, koji mu je samo poslužio kao instrument stvaranja samostalne države”, rekao je Stjepan Tuđman za Novi list.

Kaže da su mu se od petka javili brojni ljudi koji bi htjeli ući u Inicijalni krug i tako pridonijeti organizaciji proslave 100. rođendana Franje Tuđmana.

“Zvali su me već Andrija Hebrang, Željko Olujić i drugi koji bi se također željeli uključiti. Planiram razgovarati s Ivanom Aralicom, Ivicom Kostovićem i još nekima koji su bili bliski suradnici i prijatelji mog oca, a znam da su i danas njegovi štovatelji”, kaže Tuđman.

Za današnji HDZ ima samo riječi kritike.

“Ivo Sanader je, zajedno sa Stjepanom Mesićem i Ivicom Račanom, proveo detuđmanizaciju na državnoj razini, a Plenković je taj proces završio u HDZ-u. Čim je došao na čelo stranke, Plenković je rekao da će eliminirati iz nje sve desne i nacionaliste, i bio je iskren, u tome je uspio. Danas je HDZ pozicioniran na lijevom centru. Franjo Tuđman je vodio HDZ koji je imao i desno krilo, koje je odigralo važnu ulogu u stvaranju i obrani Hrvatske, ali Plenković je to krilo eutanizirao. Nije Plenković nikakav autentičan tumačitelj i nastavljač Franje Tuđmana, nema on veze s mojim ocem. Neka svatko obilježi 100. godišnjicu njegovog rođenja, nikome se to, naravno, ne može zabraniti. Međutim, licemjerno je da HDZ uopće to organizira. Čine to vjerojatno iz političko-taktičkih razloga, upitno je koliko su oni zaista ponosni na Franju Tuđmana. Tko će im govoriti na tom skupu, Gordan Grlić Radman i Mate Granić? Mi ćemo imati one koji su pouzdano na Tuđmanovoj političkoj liniji, zaključuje Stjepan Tuđman za Novi list.

Obitelji Tuđman distancirana od politike predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića

Podsjećamo, Stjepan Tuđman, sin osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, nezadovoljan političkim smjerom te stranke u jeku napuštanja te stranke rekao da ovaj HDZ nema nikakve veze s Tuđmanovim HDZ-om.

“U vrijeme Franje Tuđmana, HDZ je uvijek je imao i svoje desno krilo, a sada ga nema. Okljaštrili su ga prvo Ivo Sanader i zatim Andrej Plenković, a bez desnog krila HDZ-a nije se moglo krenuti u stvaranje samostalne hrvatske države. S obzirom na to da je HDZ danas nekakva lijeva stranka, ja tu svjetonazorski naprosto više nisam pripadao. Nisam se uklapao u ovaj HDZ. Stranka je ostala bez desnog krila, pod kojim podrazumijevam onu državotvornu liniju. U HDZ-u nema puno onih kojima su svjetonazor i politički ideali primarni. Teško je vjerovati da se za HDZ mogu vratiti dani ponosa i slave. Mediji i lijevi komentatori jako podržavaju Plenkovića, kao što su svojedobno i Sanadera, pa HDZ možda uspije privući birače lijeve orijentacije. Ja, naime, ne odobravam i još manje poštujem smjer sadašnjeg HDZ-a i jedino je onda logično bilo da se iščlanim”, rekao je prije dvije godine za Novi list Stjepan Tuđman.

Podsjetimo i da je Nera Kristina Tuđman, unuka pokojnog predsjednika Tuđmana i kći Stjepana Tuđmana, vratila člansku iskaznicu HDZ-a zbog neslaganja s politikom Plenkovića i sadašnjeg HDZ-a.

Tuđmanov stoti rođendan imat će dvije konkurentske proslave. Njegov sin: ‘Licemjerno je da HDZ uopće to slavi’

Izvor/ Novi list/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI