Simpozij “Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu”

Simpozij “Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu”

U organizaciji Zagrebačkoga Instituta za kulturu zdravlja, Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika te domaćina Franjevačkog samostana, 4.5. i 6.travnja 2019., održati će se simpozij “Otvaranje imenika – Ubijena i ranjena djeca u Domovinskome ratu”. Simpozij se održava u franjevačkom samostanu sv.Vlaha u Pridvorju nedaleko od Dubrovnika pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Prema dostupnim podatcima koje su prikupile udruge na čelu Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskoga rata ubijeno je 402 djece u Republici Hrvatskoj, a u Bosni i Hercegovini više stotina. Samo u Slavonskome Brodu je ubijen jedan razred djece, njih 29 s imenom i prezimenom.

Spomenik u Slavonskome Brodu pod nazivom “Prekinuto djetinjstvo” podsjetnik je da ne smijemo zaboraviti na najmlađe žrtve, ali isto tako niti druge civilne žrtve. Kad su u pitanju ranjena djeca, postoje podatci da je u ratu ranjeno oko 1200 djece i usprkos velikom broju ubijene i ranjene djece.

U javnosti se malo govori o ovim zastrašujućim podatcima. Podatak da je oko 15.000 djece rođeno u progonstvu obvezuje svakog pojednica u Hrvatskoj da sebi postavi pitanje – tko je zato odgovarao i tko su ta djeca, danas odrasli ljudi, navodi predsjednik simpozija Vlado Čutura.

Program simpozija:
simpozij – 2

Autor/Totalno.hr/Foto/Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI