Na Petrovoj gori Hrvatske šume i Turska agencija za suradnju TIKA zasadile simboličnu „Šumu hrvatsko – turskog prijateljstva“

Na Petrovoj gori Hrvatske šume i Turska agencija za suradnju TIKA zasadile simboličnu „Šumu hrvatsko – turskog prijateljstva“

S ciljem promicanja važnosti zajedništva svih država u očuvanju šuma, predstavnici Hrvatskih šuma i Turske agencije za suradnju TIKA, zasadile su u petak na Petrovoj gori simboličnu „Šumu hrvatsko – turskog prijateljstva“.

Sadnja ne predstavlja umjetno pošumljavanje, sanaciju ili rekonstrukciju i ne mijenja redovne poslove Hrvatskih šuma, a uklapa se u aktivnosti koje Hrvatske šume d. o. o. provode s ciljem promocije šumarstva, bolje komunikacije s javnošću i međunarodne suradnje kao temelja za nove mogućnosti i napredak na tom polju. Ova akcija je  prvi korak u razvijanju suradnje između Hrvatskih šuma d. o. o. i predstavnika Republike Turske u Hrvatskoj na promicanju svijesti o važnosti zaštite šuma i okoliša, priopćeno je iz službe za odnose s javnošću Hrvatskih šuma.

Iz Turske nas je posjetilo 16 studentica raznoraznih fakulteta koje su na proputovanju Hrvatskom radi upoznavanja hrvatske kulture i prirode. Zasadili smo stotinjak sadnica hrasta kitnjaka. Petrova gora je idealna lokacija zato što je tu blizina Značajnih krajobraza Petrova gora i Biljeg, zatim u blizini je Međunarodni park tamnog neba, Ornitološki park te stjecište planinarskih staza. Također smo postavili jednu  tablu koje obilježava ovo naše prijateljstvo, tako da se i slučajni namjernici mogu upoznati s time što smo ovdje napravili, izjavila je glasnogovornica Hrvatskih šuma Ana Juričić Musa za Karlovački portal.

„Kad smo birali lokaciju, uz uvažene šumsko-ekološke i logističke zahtjeve da površina bude lako dostupna, uvažili smo i društveni aspekt, da lokacija bude vidljiva mnogim prolaznicima i posjetiteljima kako bi ispunila svoju funkciju promicanja važnosti zajedništva svih država u nastojanju da se očuvaju šume“, izjavio je Marin Svetić, voditelj Uprave šuma podružnice Karlovac.

Sudionici su studenti iz Turske, učenici Šumarske škole u Karlovcu, predstavnici Turskog Veleposlanstva i TIKA-e, predstavnici Hrvatskih šuma, Veleučilišta u Karlovcu, općina Topusko i Vojnić.

Dogovorena je sadnja stotinjak sadnica hrasta kitnjaka. Kao zanimljivost je istaknuta činjenica da hrvatski i turski jezik imaju vrlo sličnu riječ za kesten (kestane), koji je česta vrsta na području Petrove gore, ali ugrožena mnogim štetnicima te je poželjna promocija njegove važnosti u šumskim sastojinama.

U tu svrhu je planirana sadnja nekoliko sadnica kestena. Isto vrijedi i za stablo duda (turski dut) koje nije šumska vrsta, ali će simbolično posađena sadnica u budućnosti biti hrana pticama ornitološkog parka, kao i cjelokupnom životinjskom svijetu Petrove gore, navodi se u priopćenju.

Autor/ Totalno.hr/ Foto/ Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI