U Vukovaru uručeno novih 18 ugovora u okviru otvorenog poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“

U Vukovaru uručeno novih 18 ugovora u okviru otvorenog poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena“

Ministar rada i mirovinskoga sustava mr. sc. Marko Pavić u Vukovaru je uručio novih 18 ugovora vrijednih 62,2 milijuna kuna financiranih iz Europskog socijalnog fonda, s kojim će se zaposliti još 383 žene na aktivnostima pružanja podrške i potpore za gotovo dvije tisuće starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području cijele Hrvatske.

„Program „Zaželi“ najveći je projekt Europskog socijalnog fonda, ali i njegova srž, jer uključuje sva tri temeljna prioriteta – zapošljavanje, socijalnu uključenost i obrazovanje, tri stupa koja omogućavaju kvalitetan i uključiv život u zajednici“, pri uručivanju je rekao ministar Pavić.

Natječaj za „Zaželi“ jedan je od najbržih natječaja u povijesti ESF-a, a raspisan je do 2020. godine. Zbog velikog interesa privremeno je zatvoren, ali samo kako bi se povećala alokacija, pojasnio je ministar te obećao da će se projekt u budućnosti nadograđivati i poboljšavati.

Na svečanosti uručivanja ugovora sudjelovali su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. Penava je rekao da je potpisivanje ugovora nastavak suradnje te da se veseli zapošljavanju najteže zapošljive skupine, kao što su dugotrajno nezaposlene žene te žene starije od 50 godina. Tom će mjerom zajednički pomoći integraciji žena na tržište rada, a posebno veseli što je 7,5 milijuna kuna iz jednog projekta izravno vezano uz grad Vukovar, čime će se zaposliti 50 nezaposlenih žena koje će pružati potporu i podršku za 300 sugrađana. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić čestitao je ministarstvu na pokretanju projekta kojim se zapošljavaju žene i istovremeno pruža pomoć najpotrebitijima.

Poziv „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ u skladu je s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. U skladu je i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva.

Zahvaljujući Pozivu na području čitave Hrvatske planira se zaposliti gotovo 3000 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške, uz dodatnu mogućnost obrazovanja tijekom projekta te pružanja podrške i potpore za gotovo 12 tisuća starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama.

Projekt je otvoren u lipnju 2017. godine s početnom vrijednosti od 400,9 milijuna kuna, a do sada je potpisano 75 ugovora ukupne vrijednosti 269,4 milijuna kuna. Od njih je čak 29, ukupne vrijednosti 106 milijuna kuna, s područja Vukovarsko-srijemske županije. Ugovori su do sada uručivani na dvije svečanosti, prvi put u Osijeku, 1. prosinca 2017. godine, a drugi put u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, 20. prosinca 2017. Uz ministra rada, na uručivanju u Vukovaru sudjelovali su i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević te ravnatelj Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, stoji u priopćenju ministarstva.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI