Božinović na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti: Sigurnost je interes čitave zajednice

Božinović na otvaranju Hrvatskih dana sigurnosti: Sigurnost je interes čitave zajednice

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu, otvarajući 12. Hrvatske dane sigurnosti, da suvremeno doba zahtijeva jedinstven, koordiniran i sustavan pristup u kojem pitanje sigurnosti više nije samo stvar policije i vojske već je interes cjelokupne zajednice, gradskih i općinskih vlasti, gospodarstva, civilnog društva, ali i građana.

“Stvaramo novu filozofiju jer za sigurnost građana više nisu dovoljni ni odgovorni samo policija i vojska već moramo uključiti svo znanje, uključujući ono iz privatnog sektora kako bi građanima osigurati veći stupanj sigurnosti”, rekao je ministar. Dodao je da sama činjenica da će EU u sljedećem višegodišnjem financijskom okviru tri puta povećati sredstava za sigurnost, što će se odraziti na mogućnost Hrvatske da povuče više novca, govori koliko je sigurnost danas prepoznata kao jedna od ključnih europskih, a time i nacionalnih politika.

Ministar je također poručio da je zbog globalizacije i razvoja novih tehnologija koje utječu na transformaciju kriminaliteta više nego ikada potrebno prikupljati informacije o prijetnjama iz okruženja i otkrivati ih dovoljno rano kako bi se mogle ukloniti opasnosti. Stoga je jačanje otpornosti države i društva na suvremene sigurnosne izazove zajednička zadaća i temelj uspjeha na ovom području, zaključio je ministar, naglasivši da su ključni preduvjeti javne sigurnosti preventivno djelovanje, stalna razmjena informacija, koordinacija i suradnja javne sigurnosti, gospodarskih subjekata i svakog građanina.

Dodao je da ministarstvo kojem je na čelu već na razne načine potiče i nastavit će poticati uključivanje javnosti u pitanja sigurnosti, a s istom će praksom nastaviti i u daljnjem razvijanju kulture sigurnosti i svijesti o važnosti brige o sebi i najbližima, o društvu i radnom okruženju.

Ravnateljstvo civilne zaštite, koje za mjesec dana počinje s radom, u svojoj će nadležnosti imati brigu o prirodnim i tehničko-tehnološkim rizicima, a to su baš oni rizici koji mogu umanjiti i korporativnu sigurnost, rekao je Božinović. Na globalnoj razini, po njegovim riječima, postajemo svjesni da ugroze od poplava, potresa, požara ili eksplozija, sve više postaju naša stvarnost.

Dvanaesti Hrvatski dani sigurnosti održavaju se u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti pod pokroviteljstvom Vlade i zagrebačkog gradonačelnika.

Tijekom tri konferencijska dana na temu “Partnerstvo za sigurnost” govorit će stručnjaci iz područja sigurnosti, dok će 14 predavača, u nizu panela, otvarati teme iz područja korporativne sigurnosti, društveno odgovornog poslovanja i ponašanja u području zaštite i sigurnosti u zajednici.

Bit će riječi i o primjenama inovativnih rješenja zaštite, umjetnoj inteligenciji i njezinoj primjeni u području sigurnosti, ali i o hibridnom ratovanju, gospodarskim prevarama, primjeni forenzike i korištenju treniranih pasa u ostvarivanju korporativne sigurnosti.

Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić rekao je novinarima da danima sigurnosti žele poslati poruku da se suvremeni rizici i ugroze ne mogu rješavati alatima prošlosti.

Drugim riječima, došlo je do preoblikovanja sektora sigurnosti u korporacijama od nekadašnjih službi fizičko tehničke zaštite gdje smo imali invalide rada pa i alkoholičare i drugi niz problematičnih osoba, a danas su u tim sektorima kompetentne osobe koje su završile niz specifičnih fakulteta koje mogu djelovati na prevenciji kriminala, ali i kibernetičkih ugroza.

Na otvaranju konferencije dodijeljene su nagrade u 11 kategorija pojedincima, tvrtkama, organizacijama i lokalnoj zajednici za doprinos na polju sigurnosti. Nakon pozdravnih govora predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti uručio je ministru Božinoviću zahvalnicu HUMS-a, kao posebno priznanje za njegov doprinos u promociji i razvoju njihove nacionalne kampanje Dan bez mobitela u prometu. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI