SIGURNOST U PROMETU – Na Policijskoj akademiji održan trening sigurne vožnje

SIGURNOST U PROMETU – Na Policijskoj akademiji održan trening sigurne vožnje

Zaljubljenici u vožnju mopedom i motociklom svake godine čekaju povoljnije vremenske prilike kako bi svoje limene ljubimce izvezli na prometnice. Međutim, brzina koju mogu postići, činjenica da zbog veličine nisu na cesti uočljivi kao ostala vozila i vozači, ali i brojni drugi faktori dovode ih u situacije u kojima dolazi do prometnih nesreća. Kako bi uživali u sigurnoj vožnji i smanjili rizik sudjelovanja u prometnoj nesreći i ove je godine organiziran trening sigurne vožnje na Policijskoj akademiji.

Na treningu kojeg je organizirala Uprava policije u suradnji sa Policijskom akademijom sudjelovalo je 60 sudionika s ciljem usvajanja potrebnih znanja za sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu te njihovo što manje stradavanje. Svladavanja programa sigurne vožnje i vožnje spretnosti provodili su instruktori vožnje Policijske akademije.

Praktičnom dijelu treninga prethodilo je edukativno predavanje o motociklistima sudionicima prometa koje je održao policijski službenik Službe za sigurnost cestovnog prometa Darko Grac. U predavanju je iznio brojne statističke podatke koji su ukazali na prilično nepovoljnu sliku sigurnosnog aspekta sudjelovanja vozača mopeda i motocikala u prometu. Istaknuo je kako su motociklisti jedna od najnediscipliranijih kategorija sudionika u prometu što se iskazuje kroz grubo kršenje prometnih propisa, vožnju prije stjecanja prava, vožnju bez zaštitne kacige, vožnju neispravnih, tehnički nepregledanih i neosiguranih vozila i sl.

Zabrinjavajuća statistika

Tijekom 2017. godine dogodilo se ukupno 2.526 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda, što je u odnosu na prethodnu 2016. godinu ( 2.352 nesreće) povećanje za 174 nesreće ili 7,4%. Tijekom 2017. godine poginulo je 50, odnosno 2 sudionika ili 4,2 % više u odnosu na 2016. godinu kada je bilo 48 poginulih. Također, tijekom 2017. godine vozači mopeda i motocikala sudjelovali su u 9,0% svih nesreća, međutim broj poginulih u ukupnom broju stradalih osoba čini 13,5%.

Ako uzmemo u obzir da je 2017. godine bilo ukupno 34.368 prometnih nesreća, u prosjeku na svake 103,8 prometne nesreće smrtno je stradao jedan sudionik dok je kod 2.526 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda jedan sudionik smrtno stradao u prosjeku na svakih 50,2 prometnih nesreća. Iz navedenog proizlazi da je učestalost smrtnog stradavanja vozača ove kategorije vozila više nego dvostruko veća u odnosu na sudionike ostalih prometnih nesreća. Također, nije naodmet spomenuti i da od ukupnog broja nastradalih vozača i putnika na motociklima i mopedima u 2017. njih 9,8% nije koristilo zaštitnu kacigu.

Od ukupnog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda njih 1.321 odnosno 52,3% prouzročili su upravo oni sami.

Apel mopedistima i motociklistima, ali i roditeljima

Prezentirani statistički podaci pokazuju da su, unatoč brojnim prijašnjim apelima i pozivima da se više pažnje posveti sigurnosnom aspektu vožnje ovih vozila, imali slab odjek među motociklističkom/mopedističkom populacijom. Iz tog razloga Darko Grac je istaknuo:“ Iznova apeliramo na mopediste i motocikliste da: se kreću propisanim brzinama, odnosno da brzinu prilagode uvjetima na kolniku, upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom kategorijom, vozilima koja su registrirana odnosno vozilima koja imaju važeću prometnu dozvolu i tijekom vožnje da obavezno koriste zaštitnu kacigu, ali i drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna posebice prilikom sudjelovanja u prometnim nesrećama kada ublažava njihove posljedice. Tu u prvom redu mislimo na motociklističke jakne, hlače, kombinezone, rukavice, čizme, štitnike i dr.

Također, apeliramo na roditelje da, prije same kupnje mopeda i motocikla, poduzmu sve potrebne predradnje (polaganje vozačkog ispita, obavljanje tehničkog pregleda i registracije vozila, provjera tehničke ispravnosti vozila, kupnja zaštitne kacige i druge potrebne zaštitne opreme), kako bi djeca bila što zaštićenija i osposobljenija za sigurno sudjelovanje u prometu.“

Prekršajne sankcije

Prekoračenje dopuštene brzine kretanja – ovisno o iznosu prekoračenja novčane kazne od 300,0 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, uz za najveća prekoračenja brzine određivanje do 3 negativna prekršajna boda i izricanje zaštitne mjere oduzimanja vozačke dozvole,

Nekorištenje zaštitne kacige – novčana kazna u iznosu od 1.000,00 kuna. Osim toga, policijski službenik naredbom će privremeno oduzeti vozačku dozvolu i isključiti iz prometa vozača motocikla ili mopeda i osobe koje se prevoze tim vozilima, ako kod sebe nemaju zaštitne kacige ili ih odbiju nositi na glavi.

Nepostavljanje registarske pločice na vidljivo mjesto – novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna,

Upravljanje mopedom ili motociklom bez položenog vozačkog ispita – novčana kazna u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kazna zatvora do 60 dana,

Upravljanje mopedom ili motociklom koji nije registriran ili mu je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana – novčana kazna u iznosu od 2.000,00 kuna,

Upravljanje mopedom ili motociklom kojem je isteklo važenje prometne dozvole do 15 dana – novčana kazna u iznosu od 700,00 kuna,

Vožnja sa neupaljenim kratkim svjetlima – novčana kazna od 300,00 kuna, uz napomenu da na mopedima i motociklima za vrijeme vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Sudionicima je održana i prezentacija pružanja prve pomoći koju su održali pripadnici Hitne pomoći Grada Zagreba.

Program sigurne vožnje i vožnje spretnosti proveden je na poligonu na kojem su uz pomoć instruktora vožnje Policijske akademije, sudionici osim vožnje savladavali razne elemente kao što su: start, oštar zavoj, prijelaz preko grede, prolaz u niskom stavu, „osmica“ i sl.

Kako bi se ostali sudionici u prometu senzibilizirali na prisutnost motociklista/mopedista u prometu održana je i promotivna vožnja sudionika i instruktora u organiziranoj povorci do Trga bana Josipa Jelačića i natrag.


Cijelo događanje završeno je atraktivnim moto showom i akrobacijama Dejana Špoljara, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI