Direktor SOA-e Danijel Markić za N1: “Nitko nije tražio sigurnosnu provjeru niti je tko to mogao, Zakonski postupak je propisan”

Direktor SOA-e Danijel Markić za N1: “Nitko nije tražio sigurnosnu provjeru niti je tko to mogao, Zakonski postupak je propisan”

Direktor SOA-e Danijel Markić pojavio se u Vladi u četvrtak nakon što je N1 televizija objavila iskaz bivše ministrice Martine Dalić Uskoku. Markić je reporteru N1 televizije Elviru Mešanoviću rekao da je riječ o redovitom sastanku u Vladi te da je SOA provjeru izvršila prema dostupnim javnim izvorima.

“Zakonski postupak je propisan”, rekao je Markić za N1.

“Ja nisam čitao izvješće DORH-a, ali vjerujem da nitko nije tražio sigurnosnu provjeru”, kaže.

Na pitanje kako je onda SOA dala izvješće, rekao je da je “SOA sigurno bila uključena u rasvjetljavanje slučaja Agrokor i bit će i dalje”

“U svim slučajevima gdje je prisutna sumnja na korupciju, bez da je itko to tražio. Naloge SOA prima samo od premijera i predsjednice Republike, ali naravno da pruža potporu i ministrima”, objasnio je Markić.

Što se tiče provjera skupine Borg, rekao je: “Ne znam što je skupina Borg službeno. Bio sam prisutan na nekim sastancima i o tome smo raspravljali. Potpredsjednica Vlade nije mogla i nije tražila sigurnosnu provjeru.”

Na opasku da je netko morao tražiti provjeru, Markić kaže: “Bili smo na sastancima i sigurno smo dali doprinos. To je propisano zakonom. Mene može pozvati samo predsjednik Vlade. Uvijek me on pozvao.”

Ponovio je i kako nitko nije tražio sigurnosnu provjeru.

“Sigurnosnu provjeru ne, to je zakonom propisano i tu ostaje trag. Sigurnosnu provjeru za Bricelja niti je tko mogao tražiti niti je tko tražio. O njemu se razgovaralo. Ja sam mogao samo korisiti dostupne javne izvore, a ne službene izvore. Ne vidim ništa sporno, u postupanju SOA-e smo izvijestili predsjednicu Republike, premijera i saborski odbor. Normalno da smo bili uključeni”, rekao je Markić.

Odgovarajući na pitanje na temelju čega je vršena provjera kandidata, rekao je: “Bilo bi zgodno da se pročita zakon. Nitko nije i nije mogao tražiti sigurnosnu provjeru. Sigurno sam dao svoje mišjenje. Kad Vlada mora odlučiti o osobi može pitati je li bila kontroverzna i onda koristimo javne izvore.”

Na pitanje zašto je danas bio u Vladi, odgovorio je: “Ima i drugih stvari, Agrokor i dalje traje, ali je kriza prošla.” Dodao je i kako je u Vladi svaki dan.

Izvor/N1-Hrvatska/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI