Šefovi graničnih policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine: “Traže se načini dodatne suradnje na području nezakonitih migracija”

Šefovi graničnih policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine: “Traže se načini dodatne suradnje na području nezakonitih migracija”

U prostorijama Policijske uprave zadarske, u srijedu, 17. veljače, održan je redovni godišnji sastanak šefova graničnih policija Hrvatske i Bosne i Hercegovine o mogućnostima proširenja suradnje graničnih policija, izvjestio je MUP.

Hrvatski domaćin bio je pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno sa suradnicima, dok je na čelu delegacije granične policije Bosne i Hercegovine bio ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić. Kako je uobičajeno na sastanku, kojem je cilj daljnje jačanje suradnje dviju graničnih policija, razmijenjeni su podaci odnosno pokazatelji stanja i kretanja nezakonitih migracija na zajedničkoj granici, a sastanak je nastavljen raspravom o mogućnostima proširenja suradnje graničnih policija.

Posebice se to odnosi na tješnju suradnju na području uvijek aktualne problematike nezakonitih migracija, dodatno opterećenu pandemijom bolesti COVID-19. Obje su strane tom prilikom konstatirale kako je, unatoč epidemiološki izazovnoj godini, operativna suradnja i dalje na visokoj razini, a brza razmjena informacija posebno je naglašena.

„Posebno bih naglasio važnost brze razmjene informacija, a što nam se u proteklom razdoblju pokazalo od vitalne važnosti u sprječavanju nezakonitih migracija”, naglasio je šef hrvatske granične policije Zoran Ničeno.

Također, obje su strane iskazale spremnost za nastavak provedbe mješovitih ophodnji uz zajedničku državnu granicu čim se za to steknu uvjeti, s obzirom na to da se trenutno ne provode zbog povećanog rizika od širenja bolesti COVID-19.

Nezaobilazna tema bila je aktualna situacija sa stalnim pokušajima nezakonitih prelazaka državne granice od strane migranata koji se nalaze na području Bosne i Hercegovine, a koju situaciju treba sagledati kako s humanog, tako i sa sigurnosnog aspekta. Obje su granične policije izrazile svoju zabrinutost trenutnim stanjem u kojem se na području Bosne i Hercegovine ne samo na graničnoj crti, već i unutrašnjosti teritorija sve češće evidentiraju međusobni sukobi migranata koji završavaju teškim ozljeđivanjima te smrtnim posljedicama, navode u MUP-u.

Ravnatelj granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić se zahvalio na organiziranju sastanka i naglasio: „ U globalnim izazovima kao što su migracije najvažnija je profesionalnost, stručnost i suradnja policija. Ne trebamo zanemariti niti sigurnosni aspekt migracija budući da se migranti u najvećem broju predstavljaju kao osobe bez ikakvih dokumenata, a borave u BiH te pokušavaju nezakonito prijeći u Republiku Hrvatsku.“ Također je istaknuo kako je vrlo važno i pitanje odgovarajuće pravne regulative koja prati taj rad te naglasio potrebu usklađivanja iste u Bosni i Hercegovini, poglavito u dijelu prilagodbe ustrojstva granične policije novim izazovima.

U daljnjem tijeku radnog posjeta, voditeljica Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Mirna Kovač Bašić održala je prezentaciju rada s aspektom na nadzor morske granice koju Republika Hrvatska dijeli s Bosnom i Hercegovinom, prvenstveno u cilju priprema za ovogodišnju turističku sezonu. Naime, zbog složenih pravila prelaska granice uzrokovanih pandemijom, a svjesni kako će određene mjere moguće biti na snazi i tijekom ove turističke sezone, dogovoreno je provođenje svih mjera i radnji u cilju osiguranja maksimalne protočnosti prometa putnika i vozila preko graničnih prijelaza između dviju zemalja, posebno u vremenima očekivanih vršnih opterećenja.

Zaključno, obje su strane zadovoljne dosadašnjom suradnjom koja se provodila bez poteškoća i na visokoj profesionalnoj razini. Dogovoren je nastavak suradnje te kontinuitet razmjene informacija, uključivši operativnu suradnju na svim razinama.

Članovi hrvatske delegacije uz načelnika Ničena bili su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Jozo Šuker, načelnik Policijske uprave zadarske Anton Dražina i voditeljica Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka Mirna Kovač Bašić, dok se ravnatelju Galiću pridružio Vladimir Popović, načelnik Ureda za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH, stoji u priopćenju MUP-a.

Foto: PU zadarska

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI