Šefica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čelnicima EU: Razočarani smo odgodom početka pregovora

Šefica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto čelnicima EU: Razočarani smo odgodom početka pregovora

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je u petak pismo čelnicima Europske unije u kojemu je navela kako žali zbog odluke da se u ovom trenutku ne otvore pristupni pregovori s BiH, ustvrdivši kako su političari u zemlji svojim dosadašnjim zalaganjem potvrdili reformsku orijentaciju.

Dan nakon što su šefovi država ili vlada Unije odlučili dati suglasnost za otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a istodobno su prihvatili preporuku Europske komisije da se u slučaju BiH to odgodi dok ta zemlja ne pokaže “nužan stupanj usklađenosti” s kriterijima za članstvo, Krišto je u pismu predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i svim drugim članovima tog tijela poručila kako su se u BiH ipak nadali drugačijem ishodu pa su sada pomalo razočarani.

Njena je ocjena da šefovi država ili vlada EU nisu prepoznali rezultate koji su tijekom godine postignuti u BiH u provedbi reformi, a tvrdi kako je zemlja prvi put imala u cijelosti usklađenu vanjsku i sigurnosnu politiku s onom koju provodi Unija.

“Iskreno se nadam kako ovaj neočekivan neuspjeh neće imati većih posljedica na rad koalicije stranaka unutar Bosne i Hercegovine kako na državnoj razini, tako na svim razinama vlasti te kako ćemo biti u prigodi nastaviti raditi s istom učinkovitošću kada je u pitanju dostavljanje nužnih reformi“, napisala je Krišto.

Ona je poručila kako će unatoč razočaranju odlukom europskih čelnika BiH nastaviti raditi snažno na svom reformskom putu do konačnog pristupanja europskoj obitelji, gdje joj je i mjesto.

“Ono što vam mogu obećati je da ću ja osobno, kao predsjedateljica Vijeća ministara BiH, nastaviti raditi istim neumornim tempom, svjesna da sve nužne reforme trebaju upravo nama u BiH radi nas samih. Sigurna sam kako ćemo svi nastaviti voditi dobre politike utemeljene na stalnim razgovorima legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, iskrenih dogovora, kompromisa i konsenzusa“, napisala je Krišto. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI