ŠEF SOA-e o ratu u Ukrajini: Za hrvatske državljane nema izravne prijetnje

ŠEF SOA-e o ratu u Ukrajini: Za hrvatske državljane nema izravne prijetnje

ŠEF HRVATSKIH OBAVJEŠTAJACA Daniel Markić ocijenio je u srijedu za HRT da zbog ratnog sukoba u Ukrajini na globalnom planu doživljavamo potpunu novu situaciju, ali za Hrvatsku i njene državljane nema izravne prijetnje.

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost razmotrio je izvješća o radu Sigurnosno obavještajne agencije i Vojno sigurnosne agencije za prošlu godinu. Evo što je u ekskluzivnom razgovoru za HRT nakon sjednice Odbora rekao ravnatelj SOA-e Daniel Markić upitan da komentira stanje u Ukrajini i može li se to reflektirati na našu zemlju.

“Hrvatska je sigurna. Naravno da to na globalnom planu doživljavamo potpuno novu situaciju. Ne bih rekao da je novi hladni rat, možda čak potencijalno i nešto gore. Ali izravno za Hrvatsku i hrvatske državljane nema prijetnji”, rekao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić u razgovoru za HRT.

Na pitanje može li se ta nesigurnost odnosno ovakva situacija preliti na Balkan Markić je rekao kako je poznato već dugo da svaka situacija koja bi mogla uključiti velike sile, posebice Rusiju mogla imati reperkusije u našem susjedstvu.

“To pomno pratimo. Trenutno, kao što vidimo, Srbija se nalazi na jednoj vrsti raskrižja i mora sama odlučiti koji će biti njen put u budućnost. To vrijedi i za BiH, s tim da u BiH situacija je puno složenija. Imat ćemo svi tendenciju ovih dana, kada pričamo o BiH, isključivo pričati o ponašanju srpskog lidera i Srba općenito. Tri su naroda prisutna u BiH i za bilo koju vrstu dogovora i budućnost BiH treba dogovor triju naroda”, istaknuo je Markić.

Komentirajući lanjsko izvješće SOA-e u kojem su se dosta spominjali kibernetički napadi, a napadnuta su i hrvatska ministarstva više od 10 puta u godinu dana, te je li to sad možda i pojačano Markić je rekao da ti napadi rastu.

“Unazad nekoliko godina kibernetički napadi rastu, što državno sponzorirani, što od strane strane kriminalnih skupina. Hrvatska, ali i SOA, razvijaju strategiju zaštite. U zadnje tri godine smo postigli ogroman napredak, razvili smo sustav zaštite državnih institucija u koji se mogu uključiti firme od strateškog značaja za Hrvatsku”, rekao je ravnatelj hrvatske Sigurnosno obavještajne agencije Markić.

Izvor/ HRT/ Foto: Totalno.hr/ Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI