ŠEF HRVATSKIH OBAVJEŠTAJACA! Markić: časnik američke obavještajne službe je znao točno kada će početi rat u Ukrajini i to je podijelio s nama

ŠEF HRVATSKIH OBAVJEŠTAJACA! Markić: časnik američke obavještajne službe je znao točno kada će početi rat u Ukrajini i to je podijelio s nama

Američka obavještajna zajednica znala je sedam dana prije početka invazije na Ukrajinu kada će točno Rusi napasti Ukrajinu, a to su podijelili s Hrvatskom, kazao je na Hrvatsko-američkom forumu u Zagrebu, ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić.

Markić je kazao da se u veljači u Muenchenu razgovaralo o mogućnosti ruske invazije na Ukrajinu ali da “nitko nije očekivao ovaj sukob” osim SAD-a, prenosi Hina.

Referirajući se na superiornost američkih obavještajnih podataka, Markić je istaknuo kako “jedan časnik američke obavještajne službe nije samo rekao da će se to dogoditi, već i kada”.

“SAD je odlučio iskoristiti svoju obavještajnu zajednicu, svoju diplomaciju, čak i medije, kako bismo svi bili svjesni toga”, istaknuo je Markić.

“Za neke od nas bilo je teško vjerovati u to”, napomenuo je Markić, dodavši kako taj slučaj, između ostalog, “dokazuje korist suradnje (sa SAD-om) za nas”.

Markić je sudjelovao na panelu “Sigurnost i vanjska politika” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma zajedno s hrvatskim ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA).

Hrvatsko-američki forum: Obrambena i sigurnosna suradnja su “kamen temeljac” odnosa

Obrambena i sigurnosna suradnja su kamen temeljac odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Država, rekla je američka dužnosnica Lee Satterfield na zatvaranju dvodnevnog Hrvatsko-američkog foruma u utorak u Zagrebu.

“Jedna stvar je sigurna. Odnosi Sjedinjenih Država i Hrvatske su snažni”, bilo da je riječ o globalnim pitanjima, obrani i sigurnosti, energiji, klimatskim promjenama, trgovini ili ulaganjima, rekla je Lee Satterfield, pomoćnica državnog tajnika za obrazovanje i kulturu State Departmenta.

“Obrambena i sigurnosna suradnja su kamen temeljac naših odnosa”, istaknula je Satterfield.

Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić složio se da je suradnja u tim područjima “sve snažnija”.

“Hrvatski i američki vojnici stoje rame uz rame u mirovnim misijama diljem svijeta”, dodao je Matušić.

Američka dužnosnica zahvalila je “Hrvatima i hrvatskoj vladi, američkoj saveznici i članici NATO-a i Europske unije, za sve što čine za Ukrajinu u ničim izazvanom ratu”.

Satterfield i Matušić su zajedno s Juricom Pavičićem, dekanom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, zatvorili dvodnevni Hrvatsko-američki forum održan povodom 30 godina diplomatskih odnosa Zagreba i Washingtona.

Hrvatska i SAD potpisali su u ponedjeljak Global Entry sporazum koji će dodatno pojednostaviti i olakšati ulazak nekih hrvatskih državljana u SAD, koji već od listopada prošle godine mogu putovati u Ameriku bez vize za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana.

Satterfield vjeruje da će ulazak Hrvatske u Global Entry “otvoriti put za nove prilike i mogućnosti”. Prije Hrvatske su u taj program ušle samo tri europske zemlje – Njemačka, Velika Britanija i Švicarska.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je to “ubrzana procedura koju Amerika daje samo onim državama i onim sustavima s kojima je uspostavila tu razinu povjerenja”.

Gabriel Escobar, zamjenik pomoćnika državnog tajnika i posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan, rekao je da potpisivanje ovih sporazuma s Hrvatskom “signalizira razinu povjerenja koje imamo u naše hrvatske partnere i razinu strateškog odnosa koji razvijamo s Hrvatskom i razinu prijateljstva”.

Politika SAD-a bila je “instrumentalna” ne samo za hrvatsko pristupanje NATO-u, već i za pristupanje EU-u, istaknuo je hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na Hrvatsko-američkom forumu u utorak.

“Američka je uloga bila instrumentalna ne samo za pristupanje NATO-u”, kazao je Božinović. On je kazao da je SAD pomogao Hrvatskoj svojom “ekspertizom” i prilikom pristupanja Europskoj uniji i “pogotovo kod nekih osjetljivih stvari pri kraju pristupnog procesa”.

Božinović: SAD je bio ključan za hrvatsko za pristupanje NATO-u i EU-u

Božinović je sudjelovao na panelu “Sigurnost i vanjska politika” u sklopu Hrvatsko-američkog foruma zajedno s ravnateljem Sigurnosne obavještajne agencije (SOA) Danielom Markićem, savjetnikom hrvatskog predsjednika za nacionalnu sigurnost Draganom Lozančićem, Richardom W. Downingom, pomoćnikom zamjenika američkog državnog odvjetnika te s Lauren Speranzom, direktoricom transatlantskog obrambenog i sigurnosnog programa pri washingtontskom think thanku Center for European Policy Analysis (CEPA).

Lozančić je istaknuo ulogu SAD-a kao lidera NATO-a koji je vezivno tkivo saveza. Napomenuo je i da je Hrvatska “uvijek težila vratiti se Zapadu”, što se i ostvarilo pristupanjem NATO-u i EU-u.

Speranza je kazala da se hrvatsko-američko savezništvo temelji na “zajedničkoj viziji budućnosti” u smislu vladavine prava i demokracije, ali i na “zajedničkom interesu”. Istaknula je da je postojeća američko-hrvatska vojna suradnja “čvrsta”

Božinović: moramo više uložiti u obranu, sigurnost i energetsku neovisnost

Na panelu se govorilo o posljedicama rata u Ukrajini, a sugovornici su se složili da je ruska agresija ojačala NATO.

Božinović je kazao da je zbog rata “već sada jasno da moramo više uložiti u sigurnost, obranu i energetsku neovisnost”.

„Napravili smo korake u pravom smjeru”, dodao je Božinović, istaknuvši u tom kontekstu povećanje obrambenog proračuna, nabavu novih zrakoplova i oklopnih vozila te izgradnju LNG terminala.

Lozančić je istaknuo kako smatra da je Hrvatska danas “neto doprinositelj” unutar NATO-a.

Markić je, referirajući se na pitanje utjecaja ukrajinsko-ruskog rata na situaciju u jugoistočnoj Europi, kazao da treba biti oprezan kako se ne bi “prenaglasio ruski utjecaj”.

“To rade pojedini akteri za svoje ciljeve koji nisu suglasni s ciljevima NATO-a”, kazao je Markić, dodavši kako ruski utjecaj “sigurno postoji u Srbiji” te da je “primarno pitanje” situacija u Bosni i Hercegovini.

Richard W. Downing, zamjenik pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a, govorio je o mogućnosti suđenja za ratne zločine u Ukrajini, istaknuvši kako bi SAD “podržao” tu ideju.

Mnogi su zapadni čelnici pozvali na suđenja odgovornima za zločine u Ukrajini pred međunarodnim sudom.

Referirajući se na izvješća o zločinu ruskih snaga u Buči, Downing je kazao da su “dokazi koji izlaze iz ministarstva pravosuđa jezivi”.

Brojna tijela stanovnika pronađena su u Buči tijekom vikenda nakon povlačenja ruskih snaga prošli tjedan, a ukrajinske vlasti kažu da su dosad pronašle tijela više stotina civila u područjima oko Kijeva, uključivo Buču.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su ruski vojnici počinili ozbiljne ratne zločine u gradu što Rusija niječe.

Izvor/ HINA/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI