Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman: “Regije dunavskog područja značajno se razlikuju u smislu inovacija, socijalnog napretka i ekonomskog razvoja”

Šef hrvatske diplomacije Grlić Radman: “Regije dunavskog područja značajno se razlikuju u smislu inovacija, socijalnog napretka i ekonomskog razvoja”

Regije dunavskog područja značajno se razlikuju zbog čega su Dunavskoj strategiji potrebni projekti koji bi poboljšali socijalnu i ekonomsku sliku i stvorili ujednačenije regije u smislu njihovog razvoja, rekao je u srijedu šef hrvatske diplomacije.

“Regije dunavskog područja značajno se razlikuju u smislu inovacija, socijalnog napretka i ekonomskog razvoja. Stoga postoji potreba za projektima koji bi povećali broj radnih mjesta, doprinijeli rastu i poboljšali socijalne i ekonomske uvjete te stvorili otpornije i ujednačenije regije”,  rekao je Gordan Grlić Radman na otvaranju parlamentarne videokonferencije Dunavske strategije čija je ovogodišnja tema „Pametna rješenja za održivi razvoj”.

Hrvatski sabor i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić domaćini su sedme parlamentarne konferencije Strategije EU-a za dunavsku regiju, u okviru hrvatskog predsjedanja tom strategijom.

Ovom konferencijom završeno je hrvatsko predsjedanje i preuzima ga Slovačka.

“Dunav je stoljećima poveznica središnje i istočne Europe, povezuje 100 milijuna ljudi dunavske regije gdje ekonomske, socijalne i kulturne međuveze utječu na njihov svakodnevni život”, kazao je Grlić Radman, koji se nalazi i na čelu Dunavske komisije.

Rekao je da je pandemija koronavirusa, uz sve njezine kratkoročne i dugoročne posljedice koje još ne možemo u cjelini sagledati, pokazala “koliko smo kreativni i u kojoj mjeri sposobni brzo djelovati”.

“Danas smo više povezani i međusobno ovisni nego ikad prije. U trenutku ovog sastanka naše su zemlje snažno pogođene novim valom koronavirusa. Ne znamo još točno obujam posljedica pandemije ali možemo procijeniti da će biti goleme i dugoročne”, istaknuo je.

Grlić Radman je podsjetio da su na prošlotjednom devetom godišnjem forumu Dunavske strategije, kada se govorilo o novom sedmogodišnjem financijskom okviru EU-a, podržani zajednički projekti koji podupiru održivi razvoj, digitalizaciju i inovacije. Stavljen je i fokus na zdravstvene aspekte.

Dunavska strategija predstavlja integrirani okvir za suradnju država dunavskog riječnog sliva i čine ju 14 država: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Moldova, Njemačka (Bavarska, Baden−Wuerttemberg), Rumunjska, Slovačka, Srbija, Ukrajina, Češka, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Izvor/ Hina/ Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI