SEDMOGODIŠNJI PRORAČUN EU-a Andreja Metelko-Zgombić: “Hrvatskoj je prihvatljiv iznos koji je predložila Europska komisija”

SEDMOGODIŠNJI PRORAČUN EU-a Andreja Metelko-Zgombić: “Hrvatskoj je prihvatljiv iznos koji je predložila Europska komisija”

Hrvatska se zauzima za to da se pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) završi do kraja godine, ali vjerojatno će to pitanje dočekati i hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020., izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

Metelko-Zgombić sudjeluje na sastanku Vijeća za europske poslove, koje je, između ostalog, raspravljalo o stanju pregovora o sedmogodišnjem proračunu EU-a za razdoblje 2021-2027.

Komisija je u svibnju 2018. predložila sedmogodišnji proračun za razdoblje od 2021. do 2027. u iznosu od 1135 milijarda eura u obvezama, što čini 1,11 posto bruto nacionalnog dohotka 27 država članica EU-a (BND).

U jednom od ranijih zaključaka Europskog vijeća, čelnici EU-a izrazili su spremnost dovršiti pregovore o VFO-u do kraja ove godine, ali čini se da nema puno izgleda da se to i dogodi.

“Čelnici su se zauzeli za to da bi bilo dobro da se pregovori završe i Hrvatska se svakako zalaže da se postigne kompromis, koji bi uzimao u obzir ‘crvene linije’, odnosno prioritete koje su svakoj državi članici važne. Na tom tragu želimo da se taj sporazum što prije postigne, ali postoji vjerojatnost da će to dočekati naše predsjedanje”, rekla je Metelko-Zgombić.

Povjerenik za proračun Guenther Oettinger je istaknuo u raspravi potrebu da se proračun dogovori do kraja godine.

“Jako me brine što će Europa biti u vrlo teškoj ekonomskoj i geopolitičkoj situaciji ako ne budemo imali proračun 1. siječnja sljedeće godine”, rekao je Oettinger.

Povjerenik je dodao da će, ako se pregovori o proračunu nastave ovim ritmom, trebati godine da se pronađe kompromis.

Europski parlament te zemlje istočne i srednje Europe, koje iz europskog proračuna više dobivaju nego što u njega uplaćuju, zauzimaju se za još veći proračun nego što je to predložila Komisija.

Europski parlament traži da proračun bude 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka.

S druge strane, bogatije članice na čelu s Njemačkom žele da se proračun ograniči na 1 posto bruto nacionalnog dohotka.

Hrvatska kaže da je za nju prihvatljiv prijedlog Komisije.

“Hrvatskoj je prihvatljiv iznos koji je predložila Europska komisija pod uvjetom da se u tom proračunu nađe dovoljno sredstava za sve one prioritete i za ono što Hrvatska smatra da treba biti ugrađeno u proračun”, kaže Metelko-Zgombić. (Hina)

Foto/ Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI