U svakom scenariju Brexit će naštetiti britanskom gospodarstvu

U svakom scenariju Brexit će naštetiti britanskom gospodarstvu

Britansko gospodarstvo pretrpjet će štetu nakon Brexita bez obzira na to hoće li Britanija napustiti EU s postignutim trgovinskim sporazumom, hoće li ispregovarati puni pristup zajedničkom tržištu, ili će otići bez ikakvog sporazuma, navodi se u vladinom izvješću koje je procurilo medijima, prenose agencije.

Izvješće “Analiza izlaska iz EU-a” datirano u siječnju 2018., koje je objavio BuzzFeed News, još je jedan udarac premijerki Theresi May, koju se kritizira zbog nedostatnog vodstva i nejasne strategije Brexita dok Britanija pregovara o uvjetima izlaska iz EU-a.

No britanski doministar za Brexit Steve Baker, govoreći o članku BuzzFeed Newsa, kazao je da je riječ o “selektivnoj interpretaciji preliminarne analize”. “Riječ je o pokušaju potkopavanja našeg izlaska iz Europske unije”, rekao je Baker, prenosi Reuters.

“To izvješće … nije ni blizu da ga odobre ministri – čak je i ministarski tim u mom uredu tek konzultiran o tom dokumentu i mi smo jasno poručili da je na njemu potrebno još raditi. Izvješće je tu da bi se testirale neke ideje”, rekao je Baker.

Ipak, analiza je potaknula pozive da vlada objavi sva izvješća o posljedicama napuštanja Europske unije. “Analiza britanske vlade jasno je pokazala da će napuštanje EU-a, u svim okolnostima, naštetiti ekonomiji svakog naroda i svake regije u Velikoj Britaniji”, rekla je škotska premijerka Nicola Sturgeon.

Laburistički zastupnik i zagovornik ostanka u EU-u Chris Leslie kazao je: “Nitko nije dobio mandat za ovakav tvrdi i destruktivni Brexit. Nitko nije glasovao da bi njemu i njegovoj obitelji bilo lošije.”

U izvješću koje je objavio BuzzFeed News navodi se da bi u slučaju trgovinskog sporazuma s EU-om rast britanskog gospodarstva u sljedećih 15 godina bio pet posto niži od sadašnjih prognoza. Ako bi Britanija napustila EU bez ikakvog sporazuma, rast bi bio osam posto niži tijekom istog razdoblja. No ako May uspije ispregovarati ostanak Britanije na jedinstvenom tržištu kroz članstvo u Europskom ekonomskom prostoru (EEA), dugoročni rast bio bi dva posto niži, navodi se u analizi.

Autor/H/B.B./Foto/BBC

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI