Dvorac Eugena Savojskog darovan Općini Bilju i Osječko-baranjskoj županiji

Dvorac Eugena Savojskog darovan Općini Bilju i Osječko-baranjskoj županiji

Nakon deset godina tijekom kojih se pokušavao riješiti status dvorca Eugena Savojskog u baranjskome mjestu Bilju, u četvrtak je potpisan ugovor kojim on postaje vlasništvo Općine Bilja i Osječko-baranjske županije u 50-postotnim vlasničkim udjelima.

Ugovor kojim Hrvatske šume daruju dvorac toj općini i županiji potpisali su osječko-baranjski župan Ivan Anušić, načelnik Općine Bilja Željko Cickaj i predstavnik Hrvatskih šuma Vlado Jumić.

“Od dvorca želimo napraviti atraktivnu turističku ponudu i spriječiti daljnje propadanje toga povijesnog zdanja te oživjeti povijest koja je već 300 godina vezana za taj dvorac”, izjavio je novinarima nakon potpisivanja ugovora župan Anušić.

Podsjetio je kako se ugovor temelji na odluci Vlade donesenoj na sjednici u Osijeku 1. prosinca.

Vrijednost dvorca procijenjena je na 1,8 milijuna kuna, a novi mu vlasnici uz pomoć EU novca namjeravaju vratiti izvorni oblik te smatraju da će biti samoodrživ ako bude namijenjen za turističke svrhe.

Načelnik Cickaj izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora jer su općina i županija opredijeljene za kontinentalni turizam.

“Stoga je logično da dvorac, taj kulturno-povijesni biser bude stavljen u turističku funkciju. Dvorac bi trebao postati prijamni centar i polazišna točka za sve turiste koji dođu u ovaj dio Hrvatske”, rekao je Cickaj. Iako će za obnovu trebati znatan novac, čiju je visinu trenutačno teško procijeniti, Cickaj vjeruje da će se pronaći način kako riješiti financijsku stranu projekta.

Dvorac u Bilju dao je izgraditi austrijski vojskovođa princ Eugen Savojski između 1705. i 1712. godine kao lovački dvorac na imanju koje je za zasluge u protjerivanju Turaka dobio na dar od austrijskog cara Leopolda I.

Autor/H/B.B.

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI