Zašto bivšem savjetniku predsjednice Mati Radeljiću smeta SOA-e ?

Zašto bivšem savjetniku predsjednice Mati Radeljiću smeta SOA-e ?

Razriješeni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Mate Radeljić u svom je očitovanju o razrješenju sa svoje funkcije tvrdi prije svega da je bio pod prijetnjom SOA-e. Obrazlaže to podatkom da mu je odluku o razrješenju u jednom kafiću u Grahorovoj ulici 5.prosinca priopćio Davor Franić, šef kabineta ravnatelja SOA-e, a. Pravo je presjednice da bira i razrješuje svoje savjetnike pa čudi što Radeljić u sve to upliće SOA-u, koja brine o nacionalnoj sigurnosti a samim time i o predsjednici RH.

Radeljić naglašava kako ga je šef kabineta ravnatelja SOA-e nazvao i zamolio da se hitno nađu te da mu je odmah na početku priopćio kako predsjednica ide u rekonstrukciju kabineta i da više neće biti njen savjetnik.

“U daljnjem tijeku razgovora posebno je naglasio kako mi mora dati do znanja da će, citiram:-‘Služba u svakom pogledu štiti Predsjednicu od mog mogućeg negativnog djelovanja nakon što odem iz Ureda i da je spreman, ako dobije takav zadatak, i autom se zabiti u mene’ Zatečen time što čujem uzeo sam pred njim telefon i nazvao predsjednicu” stoji u Radeljićevom očitovanju. Tvrdi da mu se predsjednica nije javila, ali da je nazvala koju minutu kasnije. “Prepričao sam joj razgovor s Franićem. Prvo je šutjela koju sekundu, a onda mi je rekla da ne zna o čemu je riječ i da će odmah nazvati njegovog šefa Markića. Franić se na to samo nasmijao i rekao da, ako je tako, ostanemo još neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li ga njegov šef Markić nazvati nakon poziva Predsjednice i citiram: ‘opozvati zadatak’. Markić ga nije nazvao i mi smo se razišli, naveo je Mate Radeljić. “Samo mi je najavila da ćemo razgovarati u ponedjeljak. U ponedjeljak 10. prosinca Predsjednica me pozvala na razgovor oko 19 sati. Trajao je samo nekoliko minuta. Rekla mi je isto što i Franić pet dana ranije – da ide u rekonstrukciju ureda i da se više ne uklapam u njezine planove, jer sam smetnja u odnosima s premijerom Plenkovićem. Rekao sam joj da je to njezino pravo, ali da je krajnje nekorektno da mi je tu odluku priopćila preko djelatnika SOA-e. Kratko je prokomentirala da ona nema veze s tim i da je, citiram: “Franić glup što se sa mnom sastajao u kafiću”. Rekao sam joj: “predsjednice, ali Franić mi je rekao isto što i vi sada”. Odgovorila je da to nije povezano jedno s drugim.

Radeljić je, kako navodi, tada odlučio da ostavku neće podnijeti, jer nije htio pristati na činjenicu da mu je njegovu smjenu prvi najavio visoki dužnosnik obavještajne službe, a ne osoba koja ga je imenovala na tu istu dužnost.

Zapravo bi se trebalo postaviti pitanje zašto Radeljiću smeta SOA kojoj je prioritet zaštita nacionalne sigurnosti pa tako i zaštita same predsjednice. I zašto kad je već došlo do takve situacije nije sam podnio ostavku na svoje mjesto savjetnika. To su ipak stvari koje savjetnik rješava sa predsjednicom, a uplitanje SOA-e u cijeli slučaj nije baš primjeren pa ako je i od bivšeg savjetnika predsjednice.

Autor/Totalno.hr/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI