GLAS RAZUMA: Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien optužuje Kinu da je loše reagirala na koronavirus

GLAS RAZUMA: Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien optužuje Kinu da je loše reagirala na koronavirus

Kina nije na odgovarajući način reagirala na izbijanje epidemije koronavirusa i svijet je zbog toga izgubio dva mjeseca u kojima se mogao pripremiti i dramatično suzbiti epidemiju, rekao je u srijedu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

“To je svijet vjerojatno stajalo dva mjeseca za odgovor i u ta dva mjeseca smo mogli sekvencionirati virus i imati neophodnu suradnju s Kinezima, tim Svjetske zdravstvene organizacije mogao je biti na terenu, na terenu bi bio, što smo ponudili, i tim Američkog centra za prevenciju bolesti … mislim da smo mogli dramatično smanjiti ono što se dogodilo u Kini i što se sada događa u svijetu”, rekao je O’Brien.

Zbog koronavirusa bi se za posjetitelje mogao zatvoriti Kapitol, objavio je demokratski zastupnik.

“Još nismo odlučili o tome hoćemo li zatvoriti Kapitol za posjetitelje, ali razmišljamo o tome”, izjavio je vođa demokratske manjine u Zastupničkom domu Steny Hoyer.

Dok američke vlasti u srijedu traže načine kako se nositi sa sve jačom epidemijom, administracija predsjednika Donalda Trumpa razmišlja o rezanju poreza, demokratski predsjednički kandidati otkazuju skupove, a guverner New Yorka optužuje saveznu vladu da “nije obavila svoj posao”.

Ministar financija Steven Mnuchin je rekao da vlada razmatra mjere kojima bi se stotine milijardi dolara upumpale u gospodarstvo i zaštitile ga od pada aktivnosti uzrokovanog koronavirusom.

Ministar zdravstva Aley Azar ističe da savezne vlasti pomažu lokalnim dužnosnicima u najpogođenijim državama, uključujući Washington, Kaliforniju, New York, Massachusetts i Floridu.

Guverner New Yorka, međutim, kaže da je središnja vlada ostavila savezne države da se same snalaze.

“Ne možemo čekati saveznu vladi jer se to neće dogoditi”, rekao je Andrew Cuomo koji je rasporedio Nacionalnu gardu radi obuzdavanja epidemije u predgrađima New Yorka.

“Savezna vlada nije obavila svoj posao”, istaknuo je demokrat Cuomo za MSNBC poručivši ostalim guvernerima “da su prepušteni sami sebi”.

Autor/ Totalno.hr/ Hina/ Foto: AFP via Getty Images

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI