MUP uputio niz savjeta i preporuka ljubiteljima vožnje na dva kotača

MUP uputio niz savjeta i preporuka ljubiteljima vožnje na dva kotača

Dolazak lijepog vremena izmamio je na prometnice motocikliste i mopediste, a samim time povećan je rizik od prometnih nesreća s najtežim posljedicama pa je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) u utorak skrenulo pažnju na najčešće pogreške vozača motocikala i mopeda te je uputilo niz savjeta i preporuka za ljubitelje vožnje na dva kotača.

U MUP-u ističu kako su najčešće greške vozača motocikala i mopeda zbog kojih stradavaju kretanje neprilagođenom i nedopuštenom brzinom, nenošenje zaštitne kacige te precjenjivanje vozačkih sposobnosti.

Policija dodaje kako među najčešće greške motociklista i mopedista spada kretanje površinama koje nisu namijenjene za te vrste vozila, pretjecanje ili obilaženje kolone vozila po dijelu kolnika za vozila iz suprotnog smjera kada to prema prometnim znakovima nije dopušteno ili je rizično, uzevši u obzir promet iz suprotnog smjera.

Kao rizično ponašanje na prometnicama MUP ukazuje i na provlačenje između zaustavljenih kolona vozila, vožnju s neupaljenim svjetlima tijekom dana, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, upravljanje prije stjecanja prava te uklanjanje blokade na mopedima čime povećavaju krajnju brzinu vozila, koje je prema tvorničkim konstrukcijskim svojstvima namijenjeno za brzine do 50 km/h.

U MUP-u su upozorili i na najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste od kojih ističu oduzimanje prednosti prolaska, nepridavanje dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila te neoprezno skretanje ili prestrojavanje bez pokazivača smjera.

Kako bi se smanjio broj najtežih prometnih nesreća u kojima sudjeluju motociklisti i mopedisti, policija je objavila niz savjeta i preporuka za te kategorije vozača.

Motociklistima i mopedistima se prije vožnje savjetuje čišćenje vizira, pravilno nošenje zaštitne kacige i druge zaštitne opreme te nošenje svjetlije odjeće i kacige ‘življih boja’ s reflektirajućim detaljima. Prije same vožnje nužno je provjeriti tlak u gumama, upaliti dnevno ili kratko svjetlo, ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga te poštivati dopuštena ograničenja brzine i prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti.

Ljubiteljima vožnje na dva kotača prilikom vožnje u skupini savjetuje se vožnja u slijedu jedan iza drugoga, izbjegavanje vožnje na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska i ulja, posebice u zavojima te odmicanje od središnje crte prilikom vožnje kroz lijevi zavoj.

Policija savjetuje izbjegavanje vožnje slaloma između vozila, kontroliranje ponašanja i strasti za vožnju, kao i neispitivanje mogućnosti svog mopeda ili motocikla. Savjetuje se i predviđanje poteza vozača automobila, vožnja na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe te vožnja sredinom prometnog traka.

U MUP-u podsjećaju kako je prošle godine na hrvatskim prometnicama poginulo 59 vozača ili putnika na motociklima i mopedima, dok ih je 1970 lakše ili teže ozlijeđeno. Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu, zaključuju u MUP-u. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI