Saveznici u Europskoj uniji i NATO-u: Grabar-Kitarović i Radev za novu, stratešku dimenziju odnosa Hrvatske i Bugarske

Saveznici u Europskoj uniji i NATO-u: Grabar-Kitarović i Radev za novu, stratešku dimenziju odnosa Hrvatske i Bugarske

Hrvatska i Bugarska se slažu da bi se dvije zemlje trebale posvetiti stvaranju nove strateške dimenzije svojih odnosa jačanjem suradnje u ključnim područjima, od sigurnosti i obrane do znanosti i kulture, izjavila je u utorak predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s bugarskim predsjednikom Rumenov Radevom.

“Predsjednik Radev i ja suglasili smo se kako Hrvatska i Bugarska trebaju svoju suradnju temeljiti na dugoročnoj, strateškoj dimenziji svojih odnosa. Ovu stratešku suradnju i potencijale vidimo u svim ključnim područjima: sigurnosti i obrani, europskim i regionalnim pitanjima, gospodarstvu, ali i turizmu, obrazovanju te znanosti i kulturi”, kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Dvije su zemlje, kako je rekla Grabar-Kitarović, saveznici u Europskoj uniji i NATO-u i dijele mnoga stajališta koja se tiču europskih pitanja poput kohezije i višegodišnjeg financijskog okvira, migracija i proširenja EU-a te vanjskopolitičkih i sigurnosnih tema.

“Obje zemlje žele postati dio Schengena. Ovdje surađujemo u okviru FRONTEX-a. Hrvatska ulaže velike napore u učinkovitoj patroli najduže vanjske kopnene granice EU-a”, rekla je Grabar-Kitarović.

Podsjetila je da dvije države surađuju i u okviru inicijative Triju mora ocijenivši da je ta suradnja od “strateškog interesa”.

Što se tiče gospodarske suradnje, ona je sve razvijenija, rekla je predsjednica i iznijela podatak o prošlogodišnjem porastu trgovinske razmjene za 38 posto.

Istaknula je da su osim u energetici, hrvatske tvrtke zainteresirane za izgradnju infrastrukturnih projekata, posebice i cestovnom i željezničkom prometu.

Podsjetila je da su dvije države i u formatu Kina +17 i poručila da će Hrvatska i Bugarska nastaviti graditi odnose kako naših država tako i Europske unije kao cjeline s Kinom.

“U tom smislu danas smo potpisali zajedničko pismo kineskom predsjedniku Xi Jinpingu u kojem pozivamo na uspostavu izravne zračne liije Peking-Sofija-Zagreb”, kazala je Grabar-Kitarović.

Dodala je da je osobito važno to što Hrvatska u Bugarska omeđuju prostor jugoistočne Europe te da dvije zemlje imaju bliska stajališta o regiji koja još nije dio EU-a i NATO-a.

‘Namjeravamo dublje i koordinirano surađivati na pitanjima povezanim s jugoistočnom Europom. Poticati ćemo euroatlantski put ovih država temeljenom na strogom, ali pravednom pristupu. Zalažemo se za europsku perspektivu ovih država’, poručila je predsjednica.

Bugarski predsjednik Radaev je kazao da njegov posjet predstavlja nastavak kontinuiranog dijaloga dviju država u svim područjima te potvrdio da gospodarska suradnja raste, ali da je ‘daleko od potencijala koji postoji’.

Prema njegovim riječima, suradnja na području trgovine, gospodarstva, turizma i znanosti osobito je važna i za ‘stabilnost i prosperitet regije’ jugoistočne Europe.

“Hrvatska i Bugarska ne samo da trebaju već su i dužne raditi na što užoj suradnji kako bi zemljama u regiji dali pozitivan primjer i moramo raditi na europskoj integraciji naše regije”, rekao je Radev, dok je Grabar-Kitarević podsjetila da je europska perspektiva jugoistočne Europe jedan od prioriteta predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Radev se također založio i za dublju europsku integraciju Hrvatske i Bugarske te ‘konvergenciju’ europskog sjevera i juga te istoka i zapada.

Osvrnuo se na pitanje Schengena i podsjetio da su obje zemlje ispunile sva tehnička pitanja, izražavajući nadu da će se EU držati pravila koje je zadao.

Hrvatskoj je poručio da mora pronaći puno bolje načine iskorištavanja novca iz europskih fondova, dodavši da u uspjehu Bugarske u povlačenju novca (iskoristivost fondova čak 97 posto) nema tajne – potrebni su strategija i vizija. Prema njegovim riječima, najteže je bilo naučiti lokalnu administraciju da učinkovito radi svoj posao. Glede migracija, smatra da se to pitanje mora rješavati na razini Unije i u bliskoj suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze. Kao i predsjednica, založio za još snažniju suradnju u okviru platforme Kina+17. Grabar-Kitarović i Radev su se službeno sastali i prošle godine u travnju prilikom posjete hrvatske predsjednice Bugarskoj.

Foto/Ured predsjednice RH

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI