Američki državni tajnik Pompeo kaže da su mogući novi sastanci s Pjongjangom, ali nema konkretnih planova

Američki državni tajnik Pompeo kaže da su mogući novi sastanci s Pjongjangom, ali nema konkretnih planova

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da bi SAD i Sjeverna Koreja mogli održati još sastanaka nakon što summit predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong Una nije rezultirao nikakvim sporazumom, ali da zasad ne postoje konkretni planovi.

“Nismo odredili datum”, rekao je Pompeo novinarima na letu iz Vijetnama na Filipine.

“Mislim da će trebati određeno vrijeme. Obje strane moraju se regrupirati. No, nadam se da neće proći previše vremena za sastanak posebnog izaslanika Stephena Bieguna i tog tima”, dodao je.

Biegun, koji je uoči summita u Hanoiju vodio pregovore sa Sjevernokorejcima, bio je u zrakoplovu s Pompeom, ali nije davao izjave.

Trump i Kim nisu postigli sporazum o denuklearizaciji Korejskog poluotoka na summitu u Vijetnamu nakon čega je Trump u četvrtak objasnio da je Kim bio spreman odustati od nekih sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, ali ne onih koje je Washington tražio, a za uzvrat je htio ukidanje sankcija u cijelosti, što Sjedinjene Države nisu mogle prihvatiti.

No, Pompeo je i dalje optimističan. “Ima razloga vjerovati da se možemo pomaknuti naprijed”, rekao je državni tajnik, no dodao je da “još puno toga treba napraviti” da bi se ostvarila denuklearizacija.

Upitan je li Kimov zahtjev za potpuno ukidanje sankcija nešto što je već otprije poznato u pregovorima ili je pred Amerikance stavljen u zadnji tren, Pompeo je rekao: “Reći ću kako nas ništa nije iznenadilo”. (Hina)

Foto/White House

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI