Kajtazi: Sastanak o romskom pitanju u Međimurskoj županiji nije uspio

Kajtazi: Sastanak o romskom pitanju u Međimurskoj županiji nije uspio

Nije uspio dvoipolsatni sastanak predstavnika romske zajednice s predstavnicima državne vlasti i jedinica lokalne samouprave na kojem su se trebala rješavati goruća pitanja romske zajednice u Međimurskoj županiji, izvijestio je u četvrtak nakon sastanka u Hrvatskom saboru zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

“Sastanak je organiziran zbog alarmantnog stanja u Međimurskoj županiji, ne samo zbog visoke stope kriminaliteta, nego i zbog uzroka stanja u kojem se romska manjina nalazi u toj županiji. Svrha je bila osigurati veću koordinaciju, no nije uspio”, izjavio je Kajtazi nakon što se s gotovo pola sata zakašnjenja pojavio na konferenciji za novinare.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također bio najavljen, na ‘pressicu’ nije ni došao.

Kajtazi je kazao kako su na sastanku bili i ministar gospodarstva Darko Horvat, pomoćnica u ministarstvu socijalne politike Marija Vučević Knežević, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, te niz gradonačelnika i načelnika.

“Bila su različita mišljenja u donošenju odluka pa smo se dogovorili da ćemo imati još ovakvih sastanaka”, rekao je. Sporno je bilo, tvrdi Kajtazi, to što je on insistirao da se pitanja romske manjine ne mogu rješavati ako lokalna samouprava i županija nemaju akcijske planove, pa tako ni sredstva.

“Oni pak tvrde da izdvajaju određena sredstva, a izdvajaju ih i bez akcijskih planova”, istaknuo je Kajtazi.

Zamjera i manjku koordinacije s predstavnicima Roma, Savezom Roma te njihovim saborskim zastupnikom. “Mi tražimo zapošljavanje jednog pripadnika u jedinicama lokalne samouprave, za sada ni jedna jedinica lokalne samouprave nema zaposlenog Roma”, naveo je Kajtazi. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI