Vozila sanitetskog prijevoza bit će opremljena automatskim vanjskim defibrilatorima

Vozila sanitetskog prijevoza bit će opremljena automatskim vanjskim defibrilatorima

Grad Zagreb nabavit će automatske vanjske defibrilatore (AVD) za sva sanitetska vozila hitnog prijevoza u gradu, najavio je u petak zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je obišao zagrebački Nastavni zavoda za hitnu medicinu.

Ravnateljica hitne Silvija Hunjadi-Antičević kaže kako bi do kraja godine sa AVD-ima trebalo biti opremljeno svih 55 vozila sanitetskog prijevoza, čime Zagreb uvodi još jedan nadstandard u hitnoj medicinskoj službi.

Zagrebačka hitna imala je lani 91.255 intervencija i obavila 130.258 sanitetskih prijevoza.

Prosječno vrijeme intervencije, odnosno dolaska na mjesto nesreće, u prvih šest mjeseci ove godine kod timova 1, u kojemu su liječnik, medicinski tehničar i vozač, iznosilo je 7,19 minuta, što je unutar europskog prosjeka od 10 minuta.

“To znači da smo jako brzi. No, nedostaje nam vozila, jer je naš vozni park od 50-ak vozila prosječne starosti 11,5 godina, što nam stvara poteškoće”, kazala je Hunjadi-Antičević.

Podsjetila je kako je zagrebačka hitna uvela prethodnih godina još dva nadstandarda – hitnu ambulantu u Zavodu, kroz koju je lani prošlo 9846 pacijenata, gdje im je u 80 posto slučajeva pružena sva potrebna medicinska pomoć, dok je svega 20 posto pacijenata bilo upućeno u zagrebačke bolnice.

Također, tu su i timovi 3, odnosno djelatnici hitne na motorima koji su u 2017. imali 717 intervencija na koje su dolazili za prosječno 5,46 minuta. (Hina)

Foto/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI