SAD: Vrhovni sud odbio zaustaviti Trumpovu izgradnju zida na granici

SAD: Vrhovni sud odbio zaustaviti Trumpovu izgradnju zida na granici

Američki vrhovni sud odbio je u petak zahtjev dviju skupina da se spriječi izgradnja zida duž američko-meksičke granice koju je obećao predsjednik Donald J. Trump, a koja se financira s 2,5 milijardi dolara koje je Pentagonu odobrio Kongres.

Sud je odbacio zahtjev skupina Sierra Club i Southern Border Communities Coalition s pet glasova prema četiri. Za odbacivanje zahtjeva glasalo je pet konzervativaca, koji imaju većinu u Vrhovnom sudu, dok su četiri liberala glasala za prihvaćanje zahtjeva o sprječavanju izgradnje zida.

Sud je prošle godine u srpnju dopustio alociranje sredstava za izgradnju, odobrivši hitan zahtjev Trumpove administracije.

Administracija je otada novac uložila u izgradnju ograda, cesta i rasvjete lokacija duž granice koja su identificirana kao koridori za krijumčarenje droge, navela je vlada u sudskoj dokumentaciji. Dvije su skupine željele da sud spriječi izgradnju prije nego što bude dovršen sudski proces.

Sierra Club je skupina za zaštitu okoliša, a Southern Border Communities Coalition zastupa ljude koji žive na pograničnim područjima. Skupine su ustvrdile da su se od prethodne presude suda do danas promijenile okolnosti. (Hina)

Foto: The White House/ U.S. Embassy

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI