SAD udvostručio financiranje cjepiva Moderne, ulaganje na ukupno blizu milijardu dolara za razvoj cjepiva protiv covida-19

SAD udvostručio financiranje cjepiva Moderne, ulaganje na ukupno blizu milijardu dolara za razvoj cjepiva protiv covida-19

Sjedinjene Države su udvostručile svoje financijsko ulaganje na ukupno blizu milijardu dolara za razvoj potencijalnog cjepiva protiv covida-19 koje je razvila američka tvrtka Moderna i koje ulazi u posljednju fazu kliničkih ispitivanja.

Američka vlada se obvezala dati dodatnih 472 milijuna dolara, uz 483 milijuna koje je već najavila, objavila je u nedjelju Moderna u  priopćenju.

Tvrtka objašnjava da je odlučila provesti bitno obimnije kliničko testiranje treće faze, nego početno predviđeno.

Njihovo eksperimentalno cjepivo, koje je potaknulo stvaranje antitijela protiv koronavirusa kod svih sudionika, kojih je bilo 45 u prvoj fazi pokusa, moći će se od ponedjeljka testirati na 30.000 osoba, od kojih će polovica primiti dozu od 100 mikrograma, a drugi placebo.

Sjedinjene Države, najpogođenije na svijetu s više od 146.000 umrlih i gdje svakodnevno ima puno novooboljelih, najavile su posljednjih mjeseci velika ulaganja u imuniziranje Amerikanca od početka sljedeće godine.

Dok traje utrka za pronalaženje cjepiva među nekoliko laboratorija u svijetu, laboratorij Moderne vodi i ulazi već u konačnu fazu kliničkih testova, presudnu da bi se znalo je li cjepivo učinkovito ili nije. (Hina)

Foto: Moderna (AP Photo)

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI