SAD slavi Dan neovisnosti: 4th of July “America the Beautiful”

SAD slavi Dan neovisnosti: 4th of July “America the Beautiful”

Amerika danas slavi nacionalni praznik, Dan neovisnosti, ali zbog pandemije korona virusa, ove godine otkazane su parade i svečanosti.

Danas Amerikanci slave 4. srpnja, najpoznatiji Dan neovisnosti u svijetu. Njihovi su političari 1776. u Philadelphiji potpisali Deklaraciju, kojom je proglašena neovisnost od Velike Britanije. Tada su postavljeni temelji Sjedinjenih Američkih Država. Četvrti srpnja najvažniji je državni blagdan kojim se slavi američka povijest i politička tradicija. Amerikanci s ponosom drže do nacionalnih obilježja.

Deklaracija o neovisnosti počinje odlomkom: ”Kada u tijeku povijesti postane nužno da jedan narod raskine političke veze koje su ga spajale s drugim i zauzme među silama ovog svijeta posebno i ravnopravno mjesto koje mu daju zakoni prirode i Bog te prirode, dužno poštovanje mišljenja čovječanstva zahtijeva od njega da objavi sve ono što ga je navelo na to odvajanje.” Američki Dan neovisnosti jedan je od najvažnijih datuma u modernoj svjetskoj povijesti jer obilježava početak državnog uređenja zasnovanog na razvoju demokracije, liberalnog konstitucionalizma i slobode pojedinca. Deklaracija je otvorila put i drugima. Amerika je postala uzor mnogima koji su sanjali život u državi koja poštuje neotuđiva prava pojedinca na slobodu, jednakost i gospodarsko blagostanje.

Amerika je, kao i većina ozbiljnih država, odabrala jedan datum i naprosto ga se stoljećima drži. 4th of July su Amerikanci počeli slaviti još tijekom Rata za neovisnost, pa su već 1777. godine zabilježeni vatrometi, svečane večere, govori političara i sve što ide uz proslavu državnih blagdana. Trebalo je, doduše, gotovo stotinu godina da Dan neovisnosti postane federalni blagdan, ali 4th of July je u međuvremenu postao jedan od najprepoznatljivijih datuma uopće, u cijelom svijetu poznat kao američki Dan neovisnosti. Amerikancima se ustrajnost isplatila.

Pronaći ćemo jedinstvo koje niko ne očekuje, napravit ćemo korake za koje niko ne misli da su mogući. Ova zemlja bit će sve ono čemu su se naši građani nadali toliko mnogo godina, a neprijatelji plašiti. Nikad ne smijemo zaboraviti da američka sloboda postoji za američko dostojanstvo. A to je ono što imamo – američko dostojanstvo, poručio je Trump.

Američki predsjednik Donald J. Trump će službenu proslavu Dana neovisnosti održati u Washingtonu.

Stoga našim američkim prijateljima želimo Sretan Dan neovisnosti i 244 rođendan njihove domovine.

Foto: The White House

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI