SAD skeptičan prema ruskim tvrdnjama da smanjuju rat u Ukrajini

SAD skeptičan prema ruskim tvrdnjama da smanjuju rat u Ukrajini

AMERIČKI Predsjednik Joe Biden i drugi američki dužnosnici izrazili su u utorak krajnji oprez na signale da Rusija smanjuje svoje vojne operacije u blizini Kijeva, sugerirajući da su čekali da vide jače znakove deeskalacije prije nego što daju procjenu namjera Moskve.

“Vidjet ćemo. Ne čitam ništa o tome dok ne vidim kakve su njihove radnje. Vidjet ćemo hoće li slijediti ono što sugeriraju”, rekao je Biden u Bijeloj kući, gdje su dužnosnici bili zauzeti probavljanjem obavještajnih podataka i izvješća s terena da se ruske trupe pomiču od glavnog grada Ukrajine prema drugim područjima zemlje.

Bidenov pristup ne vjerujem nego provjeri odražava duboki američki skepticizam prema motivima ruskog predsjednika Vladimira Putina usred njegove mjesečne invazije na Ukrajinu. Iako su SAD promatrale kretanje ruskih snaga dalje od Kijeva, ostaje sumnja da će ruski napad na Ukrajinu uskoro završiti.

Neki zapadni dužnosnici su na poteze Rusije gledali kao na puku taktičku vježbu usred zaustavljene kampanje u Ukrajini. Američki dužnosnici također su rekli da se Rusija uvijek može preokrenuti ako to dopuštaju borbeni uvjeti.

Slično, činilo se da su američki dužnosnici bili oprezni u izražavanju optimizma u vezi s tekućim pregovorima između Rusije i Ukrajine, za koje su obje strane u utorak sugerirale da su donijele napredak. Umjesto toga, Biden je bio usredotočen na to da režim strogih sankcija koji je donio s europskim saveznicima ostane na snazi ​​dok se neprijateljstva nastavljaju.

Na sastanku u Istanbulu ruski i ukrajinski timovi započeli su ocrtavanje obrisa nagodbe, uključujući razgovore o statusu Krima, koji je Rusija anektirala 2014., i Donbasa, istočne regije za koju Rusija tvrdi da je neovisna. Neutralni status Ukrajine i međunarodna sigurnosna jamstva također su predmet rasprave, kao i potencijalni sastanak Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Američki dužnosnici doveli su u pitanje Putinovu ozbiljnost u pregovorima o prekidu nasilja od početka krize. Neki su također jasno dali do znanja da nisu sigurni u završnicu Zelenskog u pregovorima i oprezni su u pogledu bilo kakvih ustupaka koji bi on mogao ponuditi.

Govoreći u East Roomu zajedno s gostujućim singapurskim premijerom, Biden je rekao da je razgovarao o mirovnim pregovorima u nastajanju s europskim čelnicima u 53-minutnom telefonskom razgovoru ranije tijekom dana. Rekao je da postoji “konsenzus” među čelnicima da “samo vidimo što imaju za ponuditi. Saznat ćemo što rade.”

“U međuvremenu, nastavit ćemo držati jake sankcije. Nastavit ćemo pružati ukrajinskoj vojsci sposobnost da se brani i nastavit ćemo budno pratiti što se događa “, dodao je Biden.

Bidenovi pomoćnici ponovili su njegovo mišljenje, rekavši da, iako je bilo znakova kretanja trupa, nova strategija se nije pojavila.

“Nemamo razloga vjerovati da su se prilagodili, da su prilagodili tu strategiju”, rekla je direktorica komunikacija Bijele kuće Kate Bedingfield tijekom dnevnog brifinga. “Očito, nastavljamo činiti sve što možemo kako bismo nametnuli troškove ove odluke.”

Govoreći u diplomatskom posjetu Maroku, državni tajnik Antony Blinken upozorio je da bi povlačenje trupa moglo predstavljati “sredstvo kojim Rusija još jednom pokušava odvratiti i prevariti ljude da misle da ne radi ono što radi”.

“Ako nekako vjeruju da pokušaj podjarmljivanja ‘samo’ – pod navodnicima – istočnog dijela Ukrajine i južnog dijela Ukrajine može uspjeti, onda se još jednom duboko zavaravaju”, rekao je Blinken na zajedničkoj vijesti konferencija s marokanskim ministrom vanjskih poslova Naserom Bouritom.

Pentagon je upozorio da, iako se “mali broj” ruskih snaga udaljio od Kijeva “u zadnji dan ili tako nešto”, Rusija još uvijek može nanijeti “ogromnu brutalnost” gradu.

“Vjerujemo da je ovo ponovno pozicioniranje, a ne pravo povlačenje, te da bismo svi trebali biti spremni čekati veliku ofenzivu na druga područja Ukrajine”, rekao je tajnik Pentagona John Kirby na brifingu. “Nitko se ne bi trebao zavaravati nedavnom tvrdnjom Kremlja da će odjednom samo smanjiti vojne napade u blizini Kijeva ili bilo kakvim izvješćima da će povući sve svoje snage.”

Kirby je rekao da broj ruskih snaga koje se udaljavaju od glavnog grada Ukrajine “nije ni blizu većine onoga što su postavili protiv Kijeva”, te da je Rusija nastavila zračne napade na grad “čak i danas”.
Dodao je: “To ne znači da je prijetnja Kijevu gotova.”

Sa svoje strane, Moskva je brzo razjasnila svoje najavljene planove deeskalacije u blizini Kijeva ne znači prekid vatre. Pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Medinski rekao je ruskom državnom kanalu RT da se prvi korak koji je Rusija dogovorila u pregovorima s Ukrajinom “tiče postupne vojne deeskalacije u dva glavna smjera, Kijevu i Černihivu”, dodajući: “Razumijemo da ima ljudi u Kijev koji treba donositi odluke, tako da ne želimo ovaj grad izlagati dodatnom riziku.”

Bidenov telefonski razgovor s europskim saveznicima uslijedio je nekoliko dana nakon što se vratio u Washington s putovanja u Belgiju i Poljsku u posljednjem trenutku s ciljem pojačanja američke predanosti sigurnosti regije. Razgovarao je s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i talijanskim premijerom Mariom Draghijem.

Macron je posebno djelovao kao sugovornik između Putina i Zapada, a njih dvojica razgovarali su u utorak nakon grupnog razgovora s Bidenom. Francuski predsjednik upozorio je na eskalaciju krize nakon što je Biden u Varšavi rekao da Putin “ne može ostati na vlasti”.

Bijela kuća je rekla da se ta primjedba – koju je Biden u ponedjeljak pokušao objasniti kao emocionalni odgovor na sastanak s ukrajinskim izbjeglicama u Varšavi – nije pojavila u njegovom telefonskom pozivu u utorak ujutro.

Autor Kevin Liptak, CNN/ Foto: Ilustracija

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI