SAD odobrio prodaju 105 zrakoplova F-35 Japanu

SAD odobrio prodaju 105 zrakoplova F-35 Japanu

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak objavile da su odobrile prodaju 105 ‘nevidljivih’ zrakoplova F-35 Japanu u vrijednosti koja se procjenjuje na 23,11 milijarda dolara.

Japan je zatražio 63 zrakoplova F-35A, koji je klasična inačica tog borbenog zrakoplova krcatog elektronikom i namijenjenog ratnom zrakoplovstvu i 42 F-35B, inačicu kojoj je za polijetanje potrebna veoma kratka staza i koja može sletjeti okomito a namijenjena je za nosače zrakoplova, podsjeća State Department u priopćenju.

Američka diplomacjia je odlučila dati zeleno svjetlo toj prodaji koja će “ojačati sigurnost našeg velikog saveznika” u Aziji i na Pacifiku, ističe se u priopćenju.

“Za SAD je iznimno važno pomoći Japanu da razvije i očuva sposobnost čvrste i djelotvorne samoobrane”, dodaje State Department.

S obzirom na brzu modernizaciju kineske vojske, Japan je odlučio u idućih deset godina nabaviti 105 F-35A, uz 42 F35-B.

Japanska vlada je krajem 2018. odobrila petogodišnji obrambeni plan koji obuhvaća nabavu dvaju nosača zrakoplova, prvih nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Japanski vojni proračun za 2020./2021. dosegnuo je rekordnih 50,3 milijarde dolara radi financiranja nabave američkih F-35. (Hina)

Foto: U.S. Air Force

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI